Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Värmdö

Lättnad efter besked om slopad farled

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 12.52

Beskedet att sjöfartsleden Horstensleden inte ser ut att bli av välkomnas i Värmdö. Horstensleden skulle till stor del gå genom skärgården i Värmdö och kommunen har protesterat kraftigt mot leden och nu säter Stockholms stad nej till att vara med och betala halva kostnaden.

Yvonne Blombäck är gruppledare för Miljöpartiet i Värmdö och blev glad att höra att pengar nu nu saknas för att bygga leden:

-  Ja, min reaktion är vad roligt, säger jag då. Otroligt roligt att det inte blir av i så fall.

Varför det?

-  Från Värmdö kommuns sida så har ju vi varit kritiska till Horstensleden hela tiden. Och det finns verkligen flera skäl.

Diskussionerna om en led genom Stockholms skärgård där kryssningsfartygen ska kunna ta sig fram fortare och mer direkt till Stockholms hamn har pågått i många år - och på onsdagen satte alltså finansborgarrådet i Stockholm, moderaten Sten Nordin, ner foten och sa nej till att betala hälften, 50 miljoner kronor, av kostnaden. Det betyder enligt Sjöfartsverket att planerna nu skrinläggs.

Men för bara några månader sedan skickade Stockholms hamnar en skrivelse till näringsdepartementet för att betona vikten av att leden blir byggd, för att underlätta för kryssningsfartygen. Christel Wiman, vd på Stockholms hamnar, vill för närvarande inte kommentera utvecklingen.

I Värmdö är partierna däremot eniga om att leden inte bör byggas, säger Yvonne Blombäck.

-  Ett utav de stora skälen som vi har, det är ju att vi tror att människor som besöker Stockholm över huvud taget och kommer med båt, uppskattar att resa genom vår skärgård och att inte ska vara i form av en motorväg, det ska verkligen kännas att man reser i ett unikt område.

Dessutom har undersökningar visat att det finns ett unikt djur- och naturliv vid Horsten, en miljö som skulle förstöras om Horstensleden byggdes, enligt Yvonne Blombäck. Kommunen ansökte nyligen om tillstånd att få bilda ett marint naturreservat just där - och de planerna kvarstår även om Horstensleden inte längre skulle vara ett hot, säger hon.

-  Ja, det står ju fast för oss. Vi vill ju ändå göra ett marint naturreservat i området, just med anledning av de höga naturvärden som finns där.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".