Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
stockholms län

Uppsagd asylvårdgivare tar strid

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 15.51

Vårdföretaget Avesina som på onsdagen miste rätten att bedriva vård vid Flyktingmedicinskt centrum, tar nu strid mot vad man kallar "maktfullkomlighet och arrogans" hos landstinget och hotar med stämning.

Redan på måndag ska fem olika vårdcentraler i länet ta över verksamheten. Enligt Shori Zand, chef för Avesina, är det ett hot mot patientsäkerheten för redan svårt utsatta.

– Det innebär att en hel del remisser, provsvar, ej åtgärdade ärenden, patienter som behöver recept och remisser, de kommer inte att kunna följas upp. Vi vet inte vart vi ska skicka alla provsvar, alla hepatit- och hivprov, alla hälsoundersökningar vi har gjort, alla remisser som har kommit från skolhälsovården, säger Shori Zand, chef för Avesina.

Landstinget är naturligtvis av helt motsatt uppfattning och hänvisar till just patientsäkerheten som orsak till beslutat att omedelbart byta ut Avesina.

– Varje annan vårdgivare jag känner till skulle ju omedelbart, med krafttag ändrat rutiner, ändrat kompetens, gjort vid hela den långa listan som Socialstyrelsen krävde, säger chefläkare Henrik Almkvist.

Efter Socialstyrelsens hårda kritik har betydande förbättringar gjorts, hävdar Avesinas chef, Shori Zand, men rapporten över det är ännu inte klar. Enligt henne är det därför märkligt att landstinget redan nu bryter avtalet, något som hon menar kommer att drabba tusentals asylsökande flyktingar.

Och en rundringning till de vårdcentraler som ska ta över från måndag, verkar ge stöd åt Shori Zands farhågor. Med en enda arbetsdag kvar, finns enligt vad Radio Stockholm erfar ännu inga klara rutiner för att till exempel ta hand provsvar och undersökningsprotokoll från Avesina.

Nu överväger Avesina att ta en juridisk strid med Landstinget, säger Shori Zand.

– Vi har inte skrivit på, det innebär att vi inte accepterar det här beslutet.

Kommer det att bli fråga om någon form av rättsliga åtgärder, skadestånd?

– Det kan bli det, det får vi se, säger Shori Zand.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".