Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

En av tio får infektion vid sjukhusvård

Publicerat fredag 12 juni 2009 kl 10.59
Urinvägsinfektion är vanligaste infektionen som patienter smittas av. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Andelen patienter som drabbas av infektioner medan de är inlagda på sjukhus i länet, minskar. Men fortfarande drabbas cirka var tionde patient vid länets sjukhus av någon form av infektion som orsakas av sjukvården. Bara i Västmanlands län och i Uppsala län är andelen som blir infekterade i vården större, visar en mätning som Sveriges Kommuner och Landsting gjort.

Förra året drabbades ungefär 165 000 patienter i landet av en infektion medan de låg på sjukhus. Det är en minskning med 30 000. Alltså en klar förbättring.

Och i Stockholm ligger siffran i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL:s, senaste mätning på 10,7 procent, det betyder alltså att i dag drabbas drygt var tionde patient som vårdas på något av Stockholms sjukhus, av någon vårdrelaterad infektion. Det är visserligen betydligt bättre än vid förra mätningen, i höstas, då siffran för Stockholm var 14.3 procent. Det var då sämst i landet.

Nu uppvisar vården i Uppsala och Västmanland sämre resultat än Stockholm, men andelen drabbade patienter i Stockholm är fortfarande klart sämre än genomsnittet för hela Sverige.

De tre vanligaste infektionerna som patienter drabbas av är urinvägsinfektioner, 23 procent eller nästan var fjärde, hud- och sårinfektioner 17 procent eller knappt var femte, och lunginflammation ungefär lika stor andel. För de båda senare infektionsformerna har andelen dessutom anmärkningsvärt nog ökat under det senaste halvåret.

På vilka sjukhus och vårdinrättningar i Stockholms län har antalet infektioner mätts?

Ja, först och främst Karolinska Universitetssjukhuset där andelen infektioner ligger på över 13 procent. Inom geriatriken, alltså äldrevården i Stockholm, är andelen patienter som smittas ännu högre, 14 procent - medan det på de minsta sjukhusen, Södertälje och Ersta ser betydligt bättre ut. Där drabbas färre än fyra procent av patienterna, alltså mindre än fyra på 100 av någon vårdrelaterad infektion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".