Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
danderyd

Sparplaner inom barnomsorgen slopas

Publicerat måndag 20 juli 2009 kl 07.48
Besparingarna fick mothugg. Foto: Scanpix.

Efter livliga protester från föräldrar river Danderyds kommun upp sparplanerna inom barnomsorgen. Politikerna har dragit tillbaka beslutet att inte låta barn till föräldrarlediga gå på fritids.

– Jag brukar leka med kompisar och rita ibland. Det är roligt, jätteroligt, säger 8-åriga Sofia Thurell.

Sofia brukar gå till fritids efter skolan med de andra kompisarna i klassen, men när Danderyds kommunfullmäktige skulle besluta om ett sparprogram så var en av sparpunkterna att barn till föräldralediga inte skulle få gå till fritids efter skolan. Det rör sig om ett 70-tal barn som därmed skulle stängas ute från den viktiga sociala gemenskapen, menar Sofias mamma Cecilia.

– För min del kan de vara hemma med mig. De är mest för deras skull. Dom kan inte leka med sina kompisar och det är det viktigaste i den här åldern, säger Cecilia Thurell.

Trebarns mamman Cecilia Thurell var en av många som mailade till politikerna. Och när det visade sig att tjänstemännen räknat fel – besparingarna blev inte så stora som väntat – så har politkerna kommer överens om att barnen även i fortsättningen ska få gå på fritids. Däremot får de inte vara lika länge på fritids, och förskoletaxan höjs.

Gunnar Oom är kommunalråd i Danderyd för moderaterna.

– Vi fick ju en drastisk nedgång i ekonomin, vi tappade miljoner. Då gällde att komma med beslut och åtgärder. Vi hade ett 50-tal förslag, varav vi valde ut 24 och det här blev inte riktigt bra och det har vi nu ändrat, säger kommunalrådet Gunnar Oom (M), Danderyds kommun.

Något som Cecilia Thurell är glad för.

– Jag tycker det är väldigt positivt att dom i alla fall lyssnar och inser att det kanske var ett förhastat beslut och att man inte riktigt tänkte på alla konsekvenser, säger Cecilia Thurell.

Danderyd har nu fått ihop besparingar på 11 miljoner kronor i år inom främst barnomsorg, skola, kultur och fritid. Mer besparingar är att vänta och Gunnar Oom utesluter inte en skattehöjning på 20-25 öre nästa år.

– Om 2009 är dystert är 2010 ännu mer dyster för att inte tala om 2011, så det kommer att krävas mera av både effektiviseringar och besparingar och vi kan inte utesluta en skattehöjning, säger kommunalrådet Gunnar Oom (M), Danderyds kommun.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".