Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skoterböter fortfarande öppen fråga

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 16.42
Otillåten vattenskoteråkning är ett brott som sällan anmäls och aldrig lett till fällande dom.

Vattenskoteråkare i länet kan även i fortsättningen köra där det inte är tillåtet utan att dömas till böter. Kustbevakningen rapporterar inte om det brottet mot sjöförordningen och de anmälningar som gjorts har inte lett till åtal. Det säger Robert Primus, tillförordnad stabschef vid Östra regionens Kustbevakning.

-För oss är det onödigt att vi genererar en massa ärenden som åklagaren inte väljer att ta upp och det ställer till det också för gemene man som då går i väntans tider i ovisshet, säger Robert Primus.

I princip är det olagligt att köra skoter utanför de farleder, som länsstyrelsen föreskrivit, men i Stockholms län är det en förseelse som kustbevakningen inte rapporterar.

-Man har kunnat köra vattenskotrar i princip var som helst så länge som man uppträder förenligt med sjölagen; man håller sig nykter, man överskrider inte hastigheterna och kör inte vårdslöst.

Robert Primus på kustbevakningen säger att rutinerna sett ut så de senaste åren, i lång väntan på den dom som i går förkunnades i Luleå tingsrätt och som man hoppas ska bli vägledande. Enligt domen friades två norrbotniska skoteråkarna från åtal.

-Våra jurister ska granska den här domen, säger Robert Primus.

På länsstyrelsen i Stockholm tror man inte att domen kan bli vägledande, eftersom händelsen inträffade före Länsstyrelsens nya regler för vattenskoteråkning, som kom 2004.  Det säger Johan Backman är jurist på trafikenheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".