Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rutiner ska hindra smittspridning

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 17.03
Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX.

Karolinska universitetssjukhuset kritiseras hårt av Socialstyrelsen för att ha inte ha följt vårdrutiner och gjort att ESBL-smitta spridits bland för tidigt födda barn. Folkpartisten Birgitta Rydberg beklagar det som hänt, men säger att landstinget inlett ett arbete som kommer att ge resultat.

– Jag vet att vi har haft ett väldigt aktivt arbete på våra sjukhus. Jag förväntar mig att vi ser resultat, att vi har minskat vårdinfektionerna, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).

Landstingens mål är att halvera antalet vårdrelaterade infektioner inom två år. Ifjol inleddes arbetet i Stockholms läns landsting och i november kommer de första resultaten.

Hade rutinerna följts på neonatalavdelningen på Karolinska i Solna hade inte smittan av ESBL fått så stor omfattning anser Socialstyrelsen. Rutiner är viktiga för att hindra infektioner i vården, säger Birgitta Rydberg.

– Det behövs ett strukturerat, medvetet arbete med säkra rutiner på alla vårdavdelningar. Att all personal ska känna till det. Att man har checklistor så man kan kontrollera att man gör på rätt sätt, säger hon.

Det var i november ifjol som en för tidigt född baby, visades sig vara smittad av ESBL, d v s hade en tarmbakterie som är motståndskraftig mot antiobiotika.

Spädbarnet låg på en fyrabarnsal på neonatalavdelningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och personalen borde, enligt Socialstyrelsen, ha isolerat salen så fort provsvaret kom, men istället flyttades de andra tre spädbarnen till andra vårdavdelningar; internt och till Lund samt Karolinska i Huddinge. Utan att personalen där fick veta att det fanns misstankar om att barnen var smittade.

Totalt smittades 15 för tidigt födda barn. Tre dog men det går inte att avgöra om ESBL-smittan bidragit till dödsfallen, enligt Socialtstyrelsen.

Trängsel och för få enskilda rum underlättar smittspridning men i det här fallet var det uppenbara brister i rutiner i kommunikationen med andra sjukhus, okunskap om vikten av att isolera smittade men också basala hygienrutiner som att tvätta och sprita händer, som är avgörande, enligt Harriet Hillström vid Socialstyrelsen.

– Man ska ju kunna känna sig trygg med att dom här rutinerna, vad gäller hygien och kommunikation ska fungera, säger Harriet Hillerström, vid Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Stockholm.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".