Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Södertälje

Södertälje ska bli mer cykelvänligt

Publicerat måndag 24 augusti 2009 kl 17.54

Efter trettio års skissande och funderingar så är programförslaget för Södertäljes stadskärna klar. Tanken är att länka ihop stans parker och göra den vänligare för gående och cyklister. Gunilla Holmquist, samhällsbyggnadsdirektör säger att utvecklingen av stadskärnan är nödvändig om Södertälje i framtiden ska fungera som en regional kärna.

– Vi har ungefär 19 000 inpendlare till Södertälje. Vi vill gärna att några av dem ska ha möjlighet att välja Södertälje som bostadsort. Och vi vill också att stoltheten för Södertälje ska höjas för de som bor här, säger Gunilla Holmquist.

I det nya, omarbetade förslaget för Södertäljes stadskärna har man helt släppt planerna på att exploatera Marens vattenspegel. Istället ska inre Maren förvandlas till ett bilfritt kultur- och upplevelsecentrum där bland annat nuvarande Mc donalds- huset byggs om till ett kulturhus. Cirka 2000 nya bostäder föreslås och som utropstecken märks höghus som planeras att bli upp till 11 våningar höga.

En av dem som följt arbetet med den nya planen är Robert Halef, gruppledare i kristdemokraterna och vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Jag tror att Södertälje i dag som det ser ut med allt som händer med bränder och otryggheten som känns i staden, så tror jag att vi behöver skapa en ny start och visa att vi tar hand om våra invånare, säger Robert Halef.

För ett par år sedan blev det stora protester från södertäljeborna när kommunen föreslog att Marenviken skulle fyllas igen och byggas över. För att slippa ett liknande bakslag tar kommunen i rejält med samrådstiden. I två månader ska allmänheten få chans att komma med synpunkter innan ärendet förhoppningsvis når fullmäktige i maj 2010, säger samhällsbyggnadsdirektör Gunilla Holmquist.

– Det var ju väldigt känsligt. Men det är inte bara därför utan det är en viktig profil för oss framöver att prata med människor som är berörda av bebyggelseförslag, säger Gunilla Holmquist.

Men södertäljebon Rut Karlsson är tveksam till om politikerna verkligen kommer att lyssna.

– Det är politikerna som bestämmer och vi får tiga och samtycka. Så är det och har alltid varit, säger Rut Karlsson.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".