Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Frivilliga får hjälpa till med vaccinering

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 16.58

Förberedelserna i Stockholms län inför vaccineringen mot svininfluensa går nu in i ett alltmer intensivt skede. Det kan bli så att frivilliga kommer att behöva hjälpa till med alla vaccineringar.

– Den som vill och kan var med och vaccinera, kan utifrån en mycket enkel regelbok bli auktoriserad för att utföra vaccinationen. Det tror jag faktiskt kommer att underlätta själva tillgängligheten för så många som möjligt att få vaccin, säger finanslandstingsrådet, moderaten Catharina Elmsäter-Swärd.

Om det skulle behövas kan frivilliga från många håll komma att få rycka in. Enligt Catharina Elmsäter-Swärd handlar det i så fall om allt från organisation  Stadsmissionen till pensionerade sjuksköterskor som rycker in och bistår med att ge sprutor.

Det ska gå lätt och smidigt att bli auktoriserad, alltså godkänd, för att få hjälpa till med det. Detta tillsammans med till exempel kommunernas äldreomsorg och skolhälsovård ska göra att alla som vill ha sin spruta också ska få det.

Själva det praktiska utförandet - kommer av allt att döma bli en uppvisning i logistik. Enligt Catharina Elmsäter-Swärd är tanken en kombination, att kalla alla innevånare i tur ordning till vaccination och att de som vill och föredrar det ser till att boka sin egen tid istället

Hur det ska gå till att ge alla stockholmare som vill, i bästa fall varenda en, de två sprutor det handlar om, börjar nu klarna.

– Detaljerna börjar nu ramla in, det pågår på vårdcentraler, på skolhälsovården, i hela kommunsektorn, det samverkas på alla nivåer, säger finanslandstingsrådet, moderaten Catharina Elmsäter-Swärd.

Vilket är det stora bekymret i allt det här?

– Det är att man inte vet, när slår det till och när blir det som mest? Är det så att det slår till och många blir sjuka, och många blir riktigt sjuka, då vill alla bli vaccinerade redan samma dag, säger Catharina Elmsäter-Swärd.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".