Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
stockholms län

Vårdsamtalen om svininfluensan ökar

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 13.44
Många frågar om egna symptom.

Samtalen till landstingens sjukvårds-rådgivningar med frågor om svininfluensan har ökat den senaste veckan. I Stockholms läns landsting har man märkt av en kraftig ökning, enligt chefsläkare Henrik Almqvist.

– Ja, det började öka förra veckan. Den gångna helgen var det ungefär 300 samtal. Det senaste dygnet har det varit en rejäl ökning. 1 500 samtal som rör bara frågor om influensan, säger chefsläkare Henrik Almqvist.

– Det kan till att vi ser att vi har en ökning av antalet sjuka. Vi har säkert en fördubbling den gångna veckan, ävenn om det fortfarande inte är så väldigt intensivt, säger chefsläkare Henrik Almqvist.

Av dem som är oroliga för just den så kallade svininfluensan ringer tre av fyra för att de har symptom som hosta och feber. Omkring 80 procent får rådet att stanna hemma, 19 procent får rådet att gå till en vårdcentral och en procent uppmanas att direkt söka sig till sjukhusens akutmottagningar.

Sjukvårdsrådgivningarna får också frågor om vaccinering, utlandsresor och smittsamhet.

Enligt chefsläkare Henrik Almqvist räknar man med att samtalen kommer öka ytterligare under oktober och november:

– Vi har ökat bemanningen. Det handlar om ytterligare flera tiotals sjuksköterskor. Det här är ju frågan om erfarna sjuksköterskor som ger råd. Det kan säkert vara ett fyrtiotal sjuksköterskor samtidigt.

Har ni uppfattningen att folk ringer i onödan?

– Nej verkligen inte. Jag och sjuksköterskorna i rådgivningen ger tydligt svar att ”bra frågor”, adekvata frågor. Det känner att de gjort en bra insats, säger chefsläkare Henrik Almqvist.

 Jens Ericson, Ekot
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".