Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bostäder hot mot bränsleförsörjningen

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 17.06

Den framtida bränsleförsörjningen i Stockholm står inför problem då det finns planer på att bygga bostäder där de nuvarande två oljehamnarna finns. Både Bergs oljehamn i Nacka och Loudden vid Frihamnen har attraktiva lägen och är i framtiden tänkta som bostadsområden.

– Länsstyrelsen har fått en fråga och vi har haft en aktiv dialog med både kommunen och branschen för att se om man kan hitta några bra och trovärdiga alternativ, och det har hittills inte uppbringats några, säger Lars Nyberg, miljödirektör vid länsstyrelsen.

När det gäller Bergs oljehamn i Nacka så går nuvarande avtal ut 2019 - därefter vill Nacka kommun bygga bostäder.

– Vi vill långsiktigt, efter 2019, när det är möjligt att avveckla Bergs oljehamn, ha ett bostadsområde här istället, säger Erik Langby, moderat kommunalråd i Nacka.

Även vid Loudden vill Stockolms stad bygga bostäder, men det området är klassat som riksintresse vilket innebär ett visst skydd.

– Loudden är ett riksintresse och därmed är det sagt att den hamnen måste ersättas med ett fullgott alternativ innan man häver riksintresseförklaringen för det området, det vill säga at det kan inte användas för något annat innan dess, säger Lars Nyberg, miljödirektör vid länsstyrelsen.

På sikt så måste problemet lösas, men i dag finns inga alternativ som inte innebär ett påtaglig ökning av antalet transporter på väg.

– Det finns andra oljehamnar, bland annat i Södertälje, och de försörjer en del av södra regiondelen, men det innebär bra mycket längre transporter för att komma in till centrala delarna av Stockholm, säger Lars Nyberg, miljödirektör vid länsstyrelsen.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".