Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
stockholm

Sparkrav på verksamhet för hemlösa

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 17.52

Enheten för hemlösa i Stockholm måste spara pengar. Budgeten har överskritids i flera år och nu kräver den borgerliga majoriteten att en miljon kronor sparas varje månad. Anna-Lena Kronkvist, sektionschef på enheten för hemlsöa, har svårt att se hur det ska gå till.

– Vi vet inte. Vi tycker att vi har jobbigt med besparingar, aktivt, de senaste åren eftersom att vi under flera år har haft ett budgetöverskridande. Vi tycker att vi är väldigt, väldigt kostnadsmedvetna. Vi tittar på varenda person som kommer till oss, vad den behöver, och försöker hitta det som är billigast möjligt för just den här personen.

Men anledningen till att den här situationen har uppstått är ju ändå att ni har överskritid budgeten. Varför har ni gjort det?

– Huvudorsaken är att vi har fått fler hemlösa som har kommit till oss. Samtidigt har vi ju ett ansvar för de här människorna. Det finns inget annat skyddsnät som tar vid.

Antalet personer som sökt sig till enheten för hemlösa har ökat med 30 procent i år. Trots det kräver den borgerliga majoriteten i Stockholms stad att verksamheten alltså ska spara en miljon kronor varje månad. Senast på måndag måste enheten lägga fram ett förslag på hur det ska gå till.

Under det första halvåret i år kom nästan 200 nya klienter till enheten, och prognosen säger att verksamheten kommer att gå back mellan tio och tolv miljoner kronor i år.

Socialborgarråd Ulf Kristersson (M) vill idag inte kommentera planerna men Karin Rågsjö (V), vice ordförande i socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden, är kritisk och vill att staden tvärtom satsar mer pengar för att hjälpa de hemlösa.

– Jag tycker att man kan börja titta över lite. Kanske man ska göra en skattehöjning och se till att de mest utsatta i Stockholm får det stöd och den hjälp de behöver, enligt socialtjänstlagen. Det är mitt förslag, säger Karin Rågsjö.

– De gör ett kanonjobb på enheten för hemlösa och om det här sparkravet går igenom, och det tror jag tyvärr att det kommer att göra, så innebär det att de sämst ställda i samhället kommer att känna av extremt hårda krav. En del kommer att bli utputtade från sina härbärgen, en del från sina boenden.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Linda Aktén
linda.akten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".