Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
stockholm

Kritik mot förslag om studentbostäder

Publicerat lördag 5 september 2009 kl 09.37

Planerna på att bygga nya studentbostäder i det tomma förvaltningshuset i Rinkeby i nordvästra Stockholm får kritik. Kjell Hedqvist, vice ordförande i Rinkeby företagarförening, säger att området behöver arbetsplatser, inte bostäder.

– Stockholms stad behöver ju definitivt bygga studentbostäder, men Rinkeby behöver fast befolkning som vill satsa på området, säger Kjell Hedqvist, vice ordförande i Rinkeby företagarförening.

Runt 400 arbetsplatser försvann från Rinkeby när stadsdelsförvaltningen i höstas flyttade från Rinkeby till Kista. Det gjorde att lunchrestaranger och butiker i Rinkeby centrum förlorade många kunder. Nu tittar Stockholms stad på om det är möjligt att bygga om det tomma fövaltningshuset till studentbostäder, eftersom att det är en bristvara i Stockholm.

Men i samband med flytten lovade ytterstadsborgarådet Joakim Larsson (M) att arbetsplatserna som fösvann skulle ersättas med nya.

– De arbetsplatser som nu försvinner från förvaltningshuset i Rinkeby kommer att ersättas med andra arbetsplatser som staden har i andra förvaltningar, sade Joakim Larsson till Radio Stockholm i höstas.

Trots att det nu har gått över ett år sedan Joakim Larsson lovade nya arbetsplatser har inga ersättningsjobb synts till i Rinkeby.

– Det är väl det som känns lite jobbigt vi får reda på man kanske bestämemr sig för att bygga studentbostäder i förvaltningshuset. Förvaltningshuset ligger bakom 150 meter från centrumet. Det innehåller en väldig massa möjligheter att få till arbetsplatser, säger Kjell Hedqvist.

Mohamed Hagi Farah säger att Stockholms stad vände Rinkebyborna ryggen när fövaltningen flyttade från Rinkeby.

– Stockholms stad har lämnat oss ensamma här. Förut var det ett utsatt område i Rinkeby, nu är det ett krisområde.

Men enligt Joakim Larsson tittar Stockholms stad nu på hur ersättningsjobb kan skapas i Rinkeby.

– Ja, det som är konkrakt är ju Rinkebystråket där vi har ett försalg på ett stort antal butiker som ska kunna lyfta området, säger han.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".