Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nynäshamn

Sommarjobb gav lägre socialbidrag

Publicerat måndag 7 september 2009 kl 07.52

Ensamma barn som bor på ungdomshem får behålla mindre av sin lön när de sommarjobbar, än barn som bor i familjer med försörjningsstöd. En pojke i Nynäshamn som jobbade och sparade pengar för att hans mamma skulle kunna ta sig till Sverige, fick veta att eftersom han arbetat, så måste han själv stå för en del av sitt uppehälle, trots att han inte fyllt 18 år.

Socialsekreterare Malin Becker på Nynäshamns kommun är en av dem som reagerat på detta. Hon vände sig till Socialdepartementet med en fråga.

– Jag fick höra att sommarjobbslönen skulle räknas av från försörjningsstödsdelen, och då reagerade jag på det, för jag tänkte att man väl ska tjäna på att jobba., säger socialsekreterare Malin Becker.

Ungdomar ska tjäna på att jobba, även om de har föräldrar som lever på socialbidrag, menar man på Socialdepartementet. Därför slog man för ett tag sen fast att ungdomar i familjer med försörjningsstöd, ska få behålla det mesta av pengarna de jobbar ihop. Men på Socialdepartementet erkänner man att barn som saknar familjer och bor på hem, kommit lite i kläm.

Det är idag upp till varje kommun att bestämma hur stor del av sommarjobbslönen som de ensamma tonåringarna själva ska få använda.

– De får boendekostnaden betald hela tiden, men när de sommarjobbar får de stå för sitt uppehälle i en månad, säger Anna Rundberg, gruppchef på arbete- och försörjningsstödsenheten i Nynäshamns kommun.

Vore det inte mer rättvist att en 16-åring på ungdomshem och en 16-åring som bor hemma hos föräldrarna får behålla lika mycket av sin lön?

– Nej, eftersom den som bor på ett ungdomshem ska tränas ut i vuxenvärlden, och behöver lära sig att använda sina pengar till sin försörjning. Vi arbetar ju inte för att få fritidspengar, utan vi arbetar ju för att få till vårt uppehälle.

Men det blir inte samma morot?

– Det beror ju på om man vill bli vuxen eller inte, säger Anna Rundberg, gruppchef på arbete- och försörjningsstödsenheten i Nynäshamns kommun.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".