Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhus kritiseras för överbeläggning

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 14.36

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har stora problem med överbeläggningar. Svårt sjuka patienter placeras provisoriskt bakom skärmar i redan fulla sjukhussalar. Sjukhuset får nu hård kritik från Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen, som upptäckt bristerna genom oanmälda inspektioner.

Det är så mycket överbeläggningar att det innebär en fara för patienternas säkerhet. Och överbeläggningar verkar ha accepteras som ett normaltillstånd. Det konstaterar Lars-Erik Holm som är generaldirektör på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det har till exempel förekommit att svårt sjuka och döende patienter fått ligga bakom skärmar i fullbelagda vårdrum med anhöriga runt bädden på grund av överbeläggningar.

Skyddsombuden begärde innan sommaren att Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen skulle gripa in på grund av överbeläggningarna. De två tillsynsmyndigheterna har genomfört flera oanmälda inspektioner, innan de tog det här beslutet.

Stockholms läns landsting riskerar nu att få betala 500 000 kronor i böter om inte en rad villkor uppfylls senast den 15 november.

Det som ska förbättras innan dess är bland annat bemanning, lokaler och utrustning. De ska också göra upp rutiner i samband med platsbrist. Personalen ska också ha kompetens att att vårda patienter som på grund av platsbrist placeras på andra vårdavdelningar.

Landstinget har möjlighet att yttra sig i ärendet före den 15 november.

Samtidigt överväger Arbetsmiljöverket att förbjuda felplacerade sängar och kräva att riskbedömningar genomförs vid överbeläggningar vid Karolinska i Huddinge från och med den 15 januari 2010, om inte vissa villkor uppfylls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".