Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
norrtälje

Arbetet med sökhundar ska utvecklas

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 18.48
Hundarna hjälper personalen dagligen. Foto: Scanpix.

Tullverket, Rikskriminalpolisen, Försvarsmakten och Kriminalvården ska bli bättre på att använda hundar i sitt arbete. Det är iallafall tanken med den internationella konferens om sökhundrar som just nu pågår i Norrtälje.

Ann Kjellström på Tullverket har tagit initiativet till mötet. Hon säger att sökhundarna är oerhört viktiga och att de i tullen är till stor hjälp varje dag.

– Bland annat när det är väldigt svårt gömt och kanske insvetsat någonstans, i en bil eller så.

Har ni varit med om det?

– Ja, det har vi. Hundarna har markerat och man då borrat upp och fått ut borren med pulver på, säger Ann Kjellström.

Tullverkets hundar har hittills i år stått för 65 procent av tullens totala beslag. Det motsvarar omkring 800 miljoner kronor, omräknat i samhällsnytta. Sökhundarna har bland annat hittat narkotika, vapen och sprängmedel. Men vissa hundar är lite mer specialiserade.

– Vi har hundar som letar efter CD- och DVD-skivor till exempel, ormskinn kan det vara eller halsband av papegojfjärdrar som inte är tillåtna att föra in.

Hur lär man en hund att känna igen den här typen av dofter då?

– Ja, alltså det handlar ju om rätt träning. Man måste verkligen peka ut för hunden på ett bra sätt vilket lukt det är man vill att den ska markera för, och det är inte alltid så lätt.

Nästan hundra forskare, tränare och hundförare från 20 olika länder träffas idag för tredje och sista dagen vid Tullskolans lokaler i Norrtälje. Där diskuterar de bland annat hur sökhundarna ska tränas på bästa sätt. En som är där är Ole Auten, från norska försvarets hundskola.

– Vi har traditionellt narkotikasökhundar och explosivsökhundar. Vi jobbar också med ett projekt där vi tränar hundar på att hitta oexploderad ammunition i ett skyttefält, säger han.

Hur gör ni för att lära upp hundarna?

– Vi försöker först få tag på rätt sorts hund som har de nödvändiga egenskaperna som behövs för att blir en bra sökhund.

Vad är det då?

– Det är att hunden har lust att jobba. För hunden är ju det här en jakt och då måste hunden bara intresserad av att utföra jakten. Vi lär hunden att de saker som vi vill att hunden ska hitta är det som leder fram till att hunden får en belöning.

Varför är ni här idag?

– Vi är på seminariet för att utväxla information först och främst och få nya kontakter och hålla koll på vad som händer i utvecklingen inom tjänstehundvärlden.

Syftet med konferensen är att förbättra tullens, polisens och militärens arbete med sökhundarna,  men framförallt att stärka samarbetet mellan myndigheterna.

Ann Kjellström hoppas att konferensen ska bli återkommande och att myndigheter både i Sverige och utomlands ska kunna byta idéer och erfarenheter kring hur hundarna bäst kommer till nytta.

– Ja, det är väldigt viktigt att anorda möten där både forskare och praktiker kan träffas. Hunden är ett ovärderligt verktyg för oss och ingenting kan ju inte göras bättre, eller hur?

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".