Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Huddinge

Besvikelse när Solhagagården försvinner

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 08.11

Ilskan är stor bland ungdomarna i Masmo i Huddinge efter kommunens beslut att lägga ned fritidsgården Solhagagården. När Christina Eklund (M) igår kväll besökte ungdomsgården blev det direkt upprörd stämning.

De upprörda känslorna handlar om att Solhagagården kommer att läggas ned till årsskiftet. Beslutet klubbades av den borgerliga majoriteten i tisdags, trots protester från både ungdomar och den politiska oppositionen.

Istället hälsas ungdomarna i Masmo välkomna till fritidsgården i Vårby Gård, några kilometer bort. Genom att lägga ned Solhagagården kan Vårbyhuset få drygt 250 000 kronor extra, och därmed få möjlighet att hålla öppet alla dagar i veckan under skolterminerna.

Ungdomarna på Solhagagården är i full fart med att samla in protestlistor och måla stora plakat när Radio Stockholm kommer på besök. Omkring 20 ungdomar samlades i en ring och satt spänt och lyssnade på vad en av de ansvariga politikerna hade att säga.

– Verksamheten har minskat i besöksantal under ett antal år och idag har vi igenomsnitt 13 besökare i åldern 13-19 år. Det går inte att bedriva verksamhet på ekonomisk riktiga grunder då, säger Christina Eklund (M) vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Men Rikard Lingström (S), andre vice ordförande, är emot beslutet.

– Ja, vi sa nej till det här. Vi är väldigt förvånade över hur den borgerliga majoroteten agerar. Det handlar om tillgänglighet och att det ska vara lätt att ha sig till sin fritidsgård.

Men är det rimligt att ha två fritidsgårdar i samma område?

– Fast det är ju inte samma område, och det säger ungdomarna här också.

Men den andra gården ligger bara två-tre kilometer bort.

– Den är alldels utmärkt men som sagt, det handlar väldigt mycket om tillgängligheten. Det är viktigt för ungdomarna att fritidsgården finns i nära anslutning till bostadsområdet. Det här är en väldigt uppskattad gård sedan många år.

Det kommer i snitt 13 ungdomar hit per kväll, hur stor betydelse har egentligen den här fritidsgården?

– Det är en lite mindre fritidsgård det här och vi ser också att det är lokaler som är anpassade för ett lite mindre besöksantal, säger Rikard Lingström (S).

Christina Eklund, ungdomarna här vill ha kvar sin fritidsgård. Vad säger du till dem?

– Jag har full förståelse för att det man har, det vill man ha kvar. Men det är inte rimligt att ha en verksamhet när vi har så liten besöksstatistik, säger hon.

Men med tanke på vad som händer i grannlänet Uppsala och Gottsunda bland annat, där ungdomar kastar sten och startar bilbränder, är det inte viktigt att lyssna på ungdomarna?

– Det är viktigt och därför har vi tagit tag i den här frågan. De ungdomsledare som har diskuterat den här nedläggningen, samtliga utan en delar vår uppfattning att det här är ett riktigt beslut.

Hur många besökare måste en fritidsgård i Huddinge kommun ha för att inte hotas av nedläggning?

– Jag tror inte att man kan prata på det sättet, utan man måste diskutera verksamhetens förutsättningar. Ungdomarna vi pratar om går inte i skola i Vårby utan reser dagligen till sin skola och är van att röra på sig, säger Christina Eklund (M).

Men även om ungdomarna i Masmo är vana resenärer kan få av dem tänka sig att börja besöka fritidsgården i Våby Gård. Många känner sig otrygga där, trots att den bara ligger ett stopp bort med tunnelbanan.

– Så hon vill att barnen ska vakna på morgonen, resa till skolan, komma hem från skolan och sedan resa till fritidsgården? Hon vill alltså att barnen ska bo i kollektivtrafiken, säger Per Sandborg.

Per Sandborg, Sara Sandborg, Aicha Essaoudi och Simon Blomquist känner sig svikna av Huddinge kommun. De kommer att fortsätta att protestera, även om hoppet om att kunna behålla Solhagagården verkar vara ute.

– Jag tycker att de ha fattat fel beslut och att vi inte får något svar på varför de lägger ned gården. Vi är inte pengar, vi människor och det är vår framtid som står på spel, säger Sara Sandborg.

– Det är den enda som vi har kvar i Masmo där vi kan träffa våra vänner, och nu tar de bort det.

Varför är det så viktigt att ha den kvar?

– Som sagt, det finns inte så mycket i Masmo. Det finns en pizzeria och en tunnelbanestation, så antingen får man sitta på pizzerian och bli alkoholist eller så får man hänga i tunnelbanan och bli pundare, säger Per Sandborg.

Är det alternativen menar du?

– Det är alternativen, säger han.

– Jag har aldrig sett ungdomar "fightas" så mycket för sin gård, men ändå så fattar de inte liksom att vi verkligen vill ha kvar den här gården. Den stämningen som vi har här är familjär och vi tycker om varandra jättemycket, säger Aicha Essaoudi.

– Vi alla är väldigt ledsna över att det ska stängas, säger Simon Blomquist. Det kom ett par tårar i tisdags när beslutet fattades.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".