Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
huddinge

Sjukhuspersonal välkomnar kritik mot KS

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 16.33
Bristerna avslöjades efter oanmälda inspektioner.

De anställda på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge välkomnar Socialstyrelsens och Arbetsmiljöverkets hårda kritik mot sjukhusets systematiska överbeläggningar. Marianne Kock, sektionsordförande för Vårdförbundet, säger att facket har pekat på problemen i åratal.

Marianne Kock är mycket orolig för vad den dåliga arbetsmiljön på Karolinska universitetssjukhuset kan resultera i.

– Ja, absolut. Vi måste göra någonting åt den här situationen. Blir det för mycket så kan man begå misstag för att det är så slimmat, säger hon.

Slimmat i den betydelsen att det inte finns någon marginal någonstans längre. På det sättet kan arbetet inte bli mer effektivt, säger Marianne Kock. Sjukhuset har helt enkelt nått vägs ände. För att det ska bli nån förbättring måste Karolinska i Huddinge få möjlighet till att låta rätt person jobba på rätt position. Men det kostar pengar, det måste politikerna vara medvetna om, menar hon.

Som det är idag, att bemanningen alltid är precis på miniminivån och att det samtidigt är två-tre överbeläggningar på varje avdelning, ses som så normalt att ingen längre reagerar. Därför är det bra att Socialstyrelsen nu sätter ner foten ordentligt. Framförallt för patienternas skull, säger Marianne Kock.

– Patienterna är ett tåligt släkte, tack och lov, men det är ju ändå så att de möter vårdpersonal som inte alltid har ork att bemöta dem på ett korrekt, bra, etiskt sätt.

Är det så enkelt som att fler vårdplatser skulle lösa problemet?

– Det behöver inte vara så, för organiserar man ett annat sätt att arbeta på så kan det underlätta flödet på patienterna.

Vad behövs för att lyckas med det då?

– Mer pengar. Högre kompetens är lika med högre lön, säger Marianne Kock.

Men det ansvariga landstingsrådet, Maria Wallhager (FP), vill inte besvara kravet om mer pengar utan skickar istället fram sin pressekreterare Rasmus Jonlund. Han lägger över ansvaret på sjukhuset, och säger att landstinget inte har känt till bristerna tidigare.

– Nej, inte att det skulle ha varit så här allvarliga brister som det ju verkar vara i de här granskningsrapporterna. Det är ingenting som vi har fått larm om tidigare, säger Rasmus Jonlund.

Vad ska ni på landstinget göra?

– Vi följer naturligtvis det här arbete, och måste göra det extra noga nu. Men det är ju sjukhuset själva som har ansvar att reda ut den här situationen. 

Men det är ju landstinget som ger sjukhusen resurser?

– Ja naturligtvis är det också så, så vi följer ju naturligtvis den är utvecklingen noggrant. Men vad exakt man ska göra, och när och hur, kan ju inte vi formulera här. Det måste ju vara Karolinska som tar fram det så att säga, och det har vi allt förtroende för att de ska klara också, säger Rasmus Jonlund.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".