Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ekerö

Föräldrastödskurs för förskolärare

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 08.19

En norsk utbildning i föräldrastöd har fungerat så bra i Ekerö kommun att man nu även ska utbilda alla förskolelärare efter samma program. Programmet heter Vägledande Samspel och bygger på att utveckla ett positivt samspel med barnen, att se dom som individer.

Anders Anagrius, ansvarig tjänsteman i Ekerös Barn- och ungdomsnämnd, säger att föräldrarstödet inte bara är något för föräldrar. Stödet är även till för kommunens anställda som kan använda sig av det som ett professionellt verktyg i mötet med föräldrar och barn.

Idag råder stora variationer bland länets kommuner när det gäller utbudet av föräldrastöd eftersom det inte finns någon någon lag som reglerar verksamheten. Men de flesta kommuner väljer ändå att erbjuda någon form av stödmetod.

På Ekerö är det alltså norska föräldrastödsprogrammet Vägledande Samspel som man valt att lägga tyngdpunkten på.

Kristina Ringdén, psykolog i Ekerö Resursteam har lett arbetet sedan starten 2004.

– Det här är då inte en metod för att ändra barns problematiska beteende utan  mer att de vuxna ska börja titta på sitt eget förhållningsätt till barnen, utveckla sitt eget postiva samspel med dem. Föräldrarna själva berättar för oss att de efter kursens tänker till i sina konflikter med barnen, reflekterar mer i situationen när de händer saker, säger hon.

Syftet är att stärka föräldrarnas självförtroende. Anna Wetterström på Ekerö var en av tio föräldrar som i veckan började på en kurs i Vägledande samspel och hon säger så här om varför hon valt kursen.

– Man jämför sig kanske för mycket med andra, hur gör dom, gör jag rätt nu? Det är hela tiden så många bud från  alla möjliga håll så man vet inte riktigt vad man ska gå efter. Det är väldigt rätt att man känner sig osäker även fast man nog gör rätt många gånger, förklarar föräldern Anna Wetterström.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".