Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ekerö

Regeringen vill stärka föräldrastödet

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 14.53
Föräldrar ska kunna få avlastning av sin kommun.

Regeringen ska låta åtta kommuner i landet få dela på 70 miljoner kronor för att utveckla sitt föräldrastöd. Stödet ska erbjudas alla föräldrar som så önskar, från graviditeten till dess barnen är 18 år.

Det är stora skillnader i vilken hjälp man som förälder kan få av sin kommun, beroende på var man bor. En del kommuner erbjuder flera olika typer av stödprogram, andra inget alls.

Ekerö kommun har de senaste fyra åren jobbat med föräldrastödsprogrammet "Vägledande Samspel" och hoppas få del av regeringens pengar.

– Vi vill att föräldrar som flyttar hit eller bor här på Ekerö ska ha möjlighet att få ett relevant stöd, för att kommunicera med sina barn, för att kommunicera med sina ungdomar och ge dem en bra uppväxt, säger Anders Anagrius på Ekerö kommun.

Som Radio Stockholm har kunnat rapportera tidigare har Ekerö kommun goda erfarenheter av sitt föräldrastödsarbete. Enkätundersökningar visar att föräldrarna är nöjda. Höstens kurser är fulltecknade och flera står på tur, säger Anders Anagrius.

– Det kanske inte finns ett brett behov hos alla föräldrar, det tror vi inte på, men däremot finns det ett behov till exmpel när man kommer nyinflyttad hit och inte har något nätverk. Det är också en bra metod att jobba med föräldrar där man har problem med sina barn eller där det finns problem i relationerna.

Idag varierar föräldrastödet stort mellan olika kommuner. Metoderna och målgrupperna ser olika ut. Men nu hoppas regeringen få mer kunskap om hur det ser ut och fungerar ute i landet. Det här är en viktigt fråga säger Ulrik Lindgren, politisk sakunnig hos folkhälsoministern Maria Larsson (KD).

– Regeringen tror ju att vi har stora vinster att hämta hälsomässigt, för barn och unga, av ett stärkt föräldrarstöd. Inte för att vi tror att föräldrarna är dåliga utan tvärtom för att vi är övertygade om att föräldrarna är den viktigaste resursen och tillgången som ett barn har, säger han och fortsätter:

– Kan de ta den resursen i anspråk i än högre utsträckning, landets föräldrar, så kommer vi att få ytterligare ett positivt främjande av barns och ungdomarna psykiska och fysiska hälsa.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".