Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Södertälje

Södertälje hårt drabbat av krisen

Publicerat måndag 12 oktober 2009 kl 16.23

Södertälje är en av de kommuner som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen, det visar en enkät som Ekot skickat ut till Sveriges kommuner. Kommunen har ett budgetunderskott på 72 miljoner kronor och arbetslösheten har fördubblats från tre till sex procent sedan förra året. Svårast att få jobb har unga och nyanlända flyktingar.

En av dem som söker jobb är Subhi Ghaleb Hashem.

– Jag söker allt, i restauranger, i livsmedelsbranschen och som spärrvakt

Subhi Ghaleb Hashem är 27 år och kom från Irak från tre år sedan. Nu sitter han på arbetsförmedlingen flera timmar varje dag och letar bland lediga jobb.

– Jag åker varje dag, jag åker till Stockholm och söker jobb, till Norsborg och vad som helst. Vi har ett barn och han går på dagis.

Hur försörjer du dig?

– Min fru jobbar deltid och vi får bidrag från socialen, och försäkringskassan, barnbidrag och bostadsbidrag säger Subhi Ghaleb Hashem.

Den ekonomiska krisen tvingar allt fler leva på socialbidrag. Närmare 7000 Södertäljebor lever nu på försörjningsstöd, mot 4000 förra året.

Det innebär en stor kostnadsökning för kommunen, och de cirka 100 miljoner som Södertälje får nästa år i statligt bidrag räcker inte för att möta dessa ökade kostnader, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Lago (S).

– Vi skulle behöva ungefär det dubbla, för det är vad vi tappar i minskade skatteintäkter och ökade socialbidragskostnader. Så bortåt 200 miljoner skulle Södertälje behöva i ökade intäkter för att klara lågkonjunkturen, säger Anders Lago.

Och Subhi Ghaleb Hashem märker att det blivit ännu tuffare att söka jobb i år.

– Det finns så många andra som söker jobb också, till exempel svenskar. Jag sitter här två-tre timmar varje dag och söker jobb. Deltid eller heltid spelar ingen roll, 10 -12 timmar, jag kan jobba, men det finns inget jobb.

Jenny Hallberg
jenny.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".