Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Södertälje

Skola och fritids drar ner i krisens spår

Publicerat tisdag 13 oktober 2009 kl 15.57

Följderna av den ekonomiska krisen börjar nu synas i de kommunala verksamheterna i Södertälje. Södertälje som är en av de kommuner som har drabbats hårdast av krisen, väntas få ett budgetunderskott på drygt 70 miljoner kronor. Nu blir det neddragningar inom bland annat skolan.

– Vi har ju ett balanskrav i kommunen som säger att man måste har balans mellan inkomster och kostnader, och gör man inte det här, så måste man göra ännu mer nästa år, säger Mats Christiansson, ekonomidirektör i Södertälje.

Nämnderna för skola, vård, omsorg och fritid har fått minskade medel med närmare 30 miljoner kronor och en tredjedel av det tas från skolan genom minskad skolpeng. 

För Hovsjöskolans del blev det 400 000 kronor mindre och två tjänster fick tas bort i år, säger rektorn Tom Hagman.

– Det vore ju orimligt att det inte påverkade någonting, det är helt enkelt tuffare arbetssituation både för elever och för lärare.

Det innebär flera barn i varje klass?

– Ja, det gör det, säger Hovsjöskolans rektor Tom Hagman.

Även fritidsverksamheten har drabbats av kommunens sparpaket, säger Ester Minasson som jobbar på Fornbackagården i Södertälje.

– Det första vi har märkt är att vi har haft ett inköpsstopp som har varat i flera månader. För tillfället har vi två lönebidragare som jobbar här och en timanställd, vi vet inte ännu om de kan fortsätta efter årsskiftet, säger Ester Minasson.

Fritidsverksamheten har fått en och en halv miljon kronor mindre i årets budget. Det har ännu inte lett till personalneddragningar på kommunens åtta fritidsgårdar, men det kan det bli fråga om nästa år om inte ekonomin vänder, säger fritidschefen Agneta Ström.

– Ja det kan innebära att man kanske måste lägga ner någon gård, det är ett scenario. Ett annat är inköpsstopp, där man definitivt inte kan göra extra saker med barnen och ungdomarna, utan man får hålla sig till de ramarna man har, säger fritidschefen Agneta Ström.

Rafed Phillip är 14 år och har gått på Fornbackagården sedan han var liten. Han är här nästan varje dag.

– Jag spelar biljard, pingis och det finns ett datarum man kan vara på, det finns inte så mycket mer.

Om det blir så att de inte kommer att kunna ha öppet lika mycket, vad kommer du att göra då?

– Vara ute, eller hemma. Ute är jag nog med grabbarna och spelar fotboll eller så, säger Rafed Phillip.

I Hovsjö har fritidsgården tillfälligt fått stänga till följd av skolbranden i augusti och det märker eleverna Libna Suleiman, Nano Solaikan och Mirna Kheder i området.

– Det är dåligt för killarna är mer ute här och de förstör mer.

Killarna, inte tjejerna?

– Ja, det är faktiskt killarna som förstör, typ lamporna ute och de skräpar ner.

Varför tror ni de gör det?

– För att de har ingenting att göra, de tror att det är coolt att förstöra saker.

– De vill ha kul.

Jenny Hallberg
jenny.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".