Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Sista budgeten innan valet presenterad

Publicerat onsdag 14 oktober 2009 kl 16.44

I dag presenterade majoriteten i Stockholms stadshus sin budget för 2010. Det är den sista budgeten innan valet och i den vill majoriteten lyfta fram satsningar på skola, jobb och bostadsbyggande. Men oppositionsborgarådet, socialdemokraten Carin Jämtin tycker budgeten är defensiv.

– Den saknar framtidsvilja. Den är defensiv och har egentligen inga satsningar för framtiden, säger Carin Jämtin.

– Det är precis tvärtom. Vi satsar på skolan, vi satsar på trygghet i äldreomsorg och barnomsorg, det är framtidsfrågor. Vi satsar på jobben och det är i högsta grad framtidsfrågor för Stockholm, säger Sten Nordin.

I budgeten vill majoriteten i Stadshuset bland annat satsa mer pengar på skolan. Två procent mer i budgeten för 2010 jämfört med i år.

Men samtidigt som skolorna får mer pengar, ökar också antalet barn i Stockholm.

– I bästa fall går det plus minus noll, anslaget till skolan. Det är ungefär två procents ökning, men kostnadsökningarna är åtminstone två procent för nästa år, vilket gör att det blir inga kvalitetsökningar i skolan överhuvudtaget, säger Carin Jämtin.

– Vi satsar pengar, dels på att klara när det blir fler elever, ovanpå det lägger vi två procent ut i skolan. I dag har vi ingen inflation allas i Sverige. Det kommer ett nytt löneavtal under 2010, men det vet vi ingenting om och därför vore det ansvarslöst att lägga ut pengar för ett kommande löneavtal innan det kommer, säger Sten Nordin.

Majoriteten vill också bygga fler bostäder. I budgeten planerar alliansen för 15 000 nya bostäder. Majoriteten vill också satsa på underhåll och trygghet i befintliga bostäder i ytterstaden.

När det gäller jobben planeras det också för en extra satsning för ungdomar på Jobbtorg Stockholm.

Totalt vill alliansen satsa drygt 102 miljoner kronor på jobben.

Och satsningen på jobben är något Karin Jämtin tycker är bra.

– En sak som är bra det är det här investeringspaketet och det har vi också sagt, även om vi tycker att det är för lamt. Men det leder ju till fler arbetstillfällen. Vi behöver rusta upp våra miljonprogramshus, vi behöver bygga fler hus och vi behöver rusta upp äldreboendena, det tycker jag är bra, säger Carin Jämtin.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Björn Lindberg

bjorn.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".