Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhus jobbar för att behålla kompetens

Publicerat onsdag 14 oktober 2009 kl 16.50

Ledningen för Karolinska Universitetssjukhuset delar Vårdförbundets oro för ökad arbetsbörda, och minskad kompetens i samband med det senaste årets personalminskning, där över 500 heltidstjänster bantats bort. Sjukhusledningen säger att de arbetar hårt för att motverka kompetensminskningen på sjukhuset.

– Det är väl alltid ett problem när man ska göra neddragningar eller omorganisationer så att det får minsta möjliga effekter och att sedan göra det på sansat sätt. Vi valde ju att inte gå till uppsägningar i några större utsträckningar utan tvärtom se hur vi kan hantera naturlig personalomsättning och jobba med förflyttningar för att till största delen behålla kompetensen på sjukhuset, säger Lena Freijd, HR-direktör på Karolinska Universitetssjukhuset.

Vårdförbundet, som organiserar alla sjuksköterskor anser att personalminskningar genom naturlig avgång har en baksida - de som blir kvar har ofta mindre erfarenhet och kompetens.

De menar också att färre anställda totalt ökar på stressen - vilken skulle kunna förklara allt fler felbehandlingar och felmedicineringar.

Förra året registrerade Karolinska Universitetssjukhuset totalt 22 Lex Maria-anmälningar. Hittills i år är det redan drygt 50 anmälningar, innan året är slut kommer det vara uppskattningsvis 70 anmälningar.

Frågan är ju då om det ligger någonting i Vårdförbundets farhågor.

– Det är alldeles sant att av de Lex Maria-anmälningar, överhuvudtaget av de avvikelser vi har i vården så utgör läkemedelsrelaterade en stor andel, säger Stefan Engqvist, chefläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Kan det här då på något sätt ha någon koppling till ökad stress och minskad kompetens på avdelningen?

– Vi har inte fått några klara indikationer på att det skulle vara så, vi har inga siffror på detta. Det kan vara Vårdförbundets känsla, men vi har ingen statistik som stödjer det, säger chefläkare Stefan Engqvist.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".