Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
stockholms län

Nya regler kan försena byggprojekt

Publicerat lördag 17 oktober 2009 kl 11.41
Domen innebär att Sverige måste ändra reglerna.

Det kan bli svårare för kommuner att få igenom byggprojekt framöver, efter beslutet i EU:s domstol i veckan som innebär att även mindre miljöföreningar har rätt att överklaga byggbeslut.

– Det är ju troligt att lagstiftningen kommer att ändras och att fler föreningar får klagorätt, det är klart att om fler föreningar väljer att överklaga så tar våra processer när det gäller tillstånd längre tid, säger Anna Haag som är handläggare på exploateringskontoret i Stockholm.

Beslutet i EU-domstolen gäller miljöskyddsföreningen Djurgården-Lilla Värtan med cirka 300 medlemmar. De överklagade ett bygge av en kraftledningstunnel vid Hjorthagen i norra Stockholm, men eftersom föreningen ansågs för liten togs inte överklagandet upp.

Föreningen gick då vidare till högsta domstolen som begärde att EU:s domstol klargjorde vilka regler som gäller. Domstolen underkände de svenska reglerna som säger att en förening måste ha 2000 medlemmar för att få överklaga ett beslut.

– Sveriges regering har redan uttalat från miljödepartementet att man snabbt måste ändra lagen, annars kommer man drabbas av skadestånd. Det kommer vara bra för alla mindre föreningar som idag inte haft talerätt i Sverige, säger Per Schönning som är ordförande i Djurgården-Lilla Värtans miljöskyddsförening.

När det gäller kraftledningstunneln har miljöskyddsföreningen redan förlorat slaget. Den står redan färdig. Men föreningen tror ändå att den kan ha nytta av EU-domen eftersom den ger föreningen möjlighet att överklaga andra byggen. Bland annat planerna på att bygga 5000 nya bostäder och kontor runt gasklockan i Hjorthagen.

– Jag tror det finns goda chanser att vi kan stoppa bebyggelsen i den här våtmarken som tunnelmynningen är dragen rakt igenom, säger Per Schönning.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".