Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
stockholm

Åklagare yrkar på fängelse för Kistamord

Publicerat fredag 23 oktober 2009 kl 17.48
Rättegången mot männen över. Arkivfoto: Scanpix.

Åklagaren Ewa Tvengström vill att de de tre unga män som i våras friades av tingsrätten för inblandning i mordet på 23-årige Ahmed Ibrahim Ali, även kallad Romario, ska dömas till fängelse eller ungdomstjänst. Det sa hon under den sista rättegångsdagen idag.

Av de drygt 20 åhörarna i rättegångssalen var de flesta vänner till offret eller de åtalade. Innanför glasväggen i säkerhetssalen satt de tre åtalade med sina försvarare.

Den huvudmisstänkte mannen, nu 19 år, misstänks för mord alternativt försök till mord. De två andra, nu 17 respektive 20 år, misstänks för medhjälp till brottet.

Det var den 18 oktober förra året som Ahmed Ibrahim Ali, även kallad Romario, knivhöggs till döds vid Kista, i nordvästra Stockholm. Två av hans vänner knivhöggs också, men överlevde.

De åtalade friades av tingsrätten för brotten och den huvudmisstänkte som tidigare erkänt att han huggit två personer med kniv, tog förra veckan tillbaks sitt erkännande. Men åklagare Ewa Tvengström yrkade på att männen döms för mord, försök till mord respektive medhjälp till dessa brott.

Ewa Tvengström beklagade att ingen av de inblandade ville berätta vad som egentligen hände kvällen när "Romario" avled, men anser att det finns tillräckliga bevis mot de åtalade. Det starkaste tekniska beviset är blod på den huvudmisstänktes skosnöre.

– Han har utrustat sig med kniv och han har visat särskild hänsynslöshet genom att hugga de här personerna i ryggen. Som jag ser då utifrån vad jag har tidigare gått igenom så är det oprovocerade angrepp när de här knivskärningarna sker, säger Ewa Tvengström.

Ett vittne som skulle höras i dag höll sig borta och hovrätten misslyckades med att hämta dit honom. Trots protest från målsägandebiträdena valde hovrätten ändå att fortsätta med slutpläderingarna, utan vittnesmålet.

Den huvudmisstänkta 19-åringen bör dömas till sju års fängelse, anser Ewa Twengström. 20-åringen bör dömas till max tre års fängelse, och 17-åringen bör få ungdomstjänst, anser hon.

Under slutpläderingen såg två av de åtalade ut att halvsova med huvudet lutat i handen, eller halvliggandes bak över stolen.

Deras advokater menar att bevisningen är svag. Johan Åkermark försvarar den huvudmisstänkte 19-åringen.

– Bevisningen är ju densamma. Det har inte framkommit något nytt egentligen, säger Johan Åkermark.

Hovrättens dom meddelas den 6 november.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".