Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
lidingö

Tusen bostäder i AGA:s industriområde

Publicerat tisdag 19 januari 2010 kl 16.59
1 av 2
Området om tio år. Bild: HMXW Arkitekter /Lidingö stad.
2 av 2
Bostäder att både köpa och hyra.

Tusen nya lägenheter och tusen nya kontorsplatser – det ska byggas i den nya stadsdelen Dalénum på södra Lidingö. Idag presenterade Lidingö stad och byggbolaget JM sina planer på att göra Dalénum till Stockholms mest attraktiva bostadsområde.

Lidingö stad har just kommit överens med byggbolaget JM om hur den nya stadsdelen ska se ut. Den kommer att rymma 1 000 nya lägenheter och lika många kontorsplatser. Dessutom ska det byggas en helt ny skola, en ny förskola, ett äldreboende, en idrottshall, restauranger och butiker.

Som krona på verket ska ett 21 våningar högt hus byggas nere vid strandkanten. Hur det höghuset ska se ut ska en idétävlig få avgöra år 2016.

Området Dalénum ligger mellan Larsberg och Skärsätra vid Lidingös södra strand där gasbolaget AGA har haft sina fabrikslokaler sedan början på 1900-talet. De historiska tegelbyggnaderna kommer att finnas kvar och bli nya kontor, men de mindre byggnaderna ut mot vattnet kommer att få stryka på foten.

– Det känns fantastiskt bra, det har varit en lång resa. Planera och bygga en helt ny stadsdel är inte något man gör i brådrasket, men nu är vi klara med planeringsfasen och kan förhoppningsvis sätta spaden i marken redan i slutet av året, säger Paul Lindquist (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Jag tror att det kommer att kännetecknas av det sjönära läget som kommer att skapa unika kvalitéer. Sedan har du den gamla industribebyggelsen kombinerad med nya moderna bostäder som gör att man kan skapa en boendemiljö som jag tror kommer att vara alldeles fantastisk.

Paul Lindquist tror att Dalénum kommer att bli Stockholms mest attraktiva bostadsområde med sitt sjönära läge. Det tror även byggbolaget JM som är de som håller i spadarna.

JM:s projektkledare Olof Petterson Herold vill inte spekulera i vad bostäderna kommer att kosta när de är klara, men säger att det kommer att byggas både stora och små lägenheter – både att hyra och köpa.

– Ja, jag tror att de flesta kommer att kunna bo här, både barnfamiljer, äldre och yngre hushåll.

220 lägenheter kommer att bli hyresrätter och bostäderna kommer att bli lågenergihus. I några av dem ska JM intrallera avfallskvarnar som minskar ­sopmängden och tar tillvara på biogas från matresterna.

I slutet av februari ska planerna för hela området upp i kommunfullmäktige, och om allt går som planerat ska bygget alltså dra igång i slutet av 2010.

Hela området beräknas stå färdigt om tio år, men om ungefär två år ska de första lägenheterna stå klara – ungefär samtidigt som Lidingöbanan ska börja rusta upp och så småningen kopplas samman med den nya Citybanan.

De flesta som redan bor i närheten av Dalénum verkar tycka att planerna låter bra.

– Så länge det inte blir alltför mycket, alltför stort, så tycker jag att det är ganska trevligt, säger lidingöbon Cecilia Hagberg.

– Jag hoppas att det blir hyresbostäder och inte bara dyra bostadsrätter, så att unga människor och folk som inte har så mycket pengar får råd att bo här, säger Eva-Maria Bengtsson som brukar gå ut med sin hund Ansgar längs stranden.

Guy Sjöqvist bor precis bredvid industriområdet, och har inget emot att få nya grannar.

– Nej, tvärtom. Det här blir väl ett av de finare områdena i Stockholm skulle jag tro, för det kommer att ligga väldigt fint här.

Men det är inte alla som gillar byggplanerna – inte Tommy Lind som brukar promenera längs stranden på sina raster.

– Jag jobbar här och är ute och går här, det är fint och mysigt. Det här med att bygga kring stränder och sjöar tycker jag inte om. Det blir inte det här luftiga som man är ute efter. Det blir så kompakt allting, säger han.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".