Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få läkare polisanmäls för felbehandling

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 16.45

Det är ovanligt att läkare polisanmäls för felbehandling. Ännu ett dödsfall på Astrid Lindgrens barnsjukhus har blivit föremål för en brottsutredning. Lars-Åke Jonsson är ställförerädare generaldirektör på Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, och han säger att få läkare polisanmäls.

– Här i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd så ser vi ju då och då förutom att anmäla till ansvarsnämnden också anmäler till polis och åklagare, men de är ganska fåtaliga och de har ju nästan aldrig lett till något åtal , säger Lars-Åke Jonsson vid HSAN.

De fall Lars-Åke Jonsson känner till är de fall som anmälts både till polisen och till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. De fall som enbart anmäls till polis och inte till HSAN finns ingen samlad nationell statistik över och därför är det också svårt att se om antalet polisanmälda läkare per år ökar eller minskar.

Mellan 10 och 20 personer om året anmäler läkare i landet för felbehandling till polis och till HSAN. I länet pågår nu två kända brottsutredningar om felbehandling. En av dem gäller en sjuårig pojkes död på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna förra året. Den andra gäller det mycket uppmärksammade fallet där en läkare, också hon på Astrid lindgrens barnsjukhus, misstänks för dråp på ett spädbarn efter en feldosering.

Bara en handfull av polisanmälningarna leder till åtal, säger Lars-Åke Jonsson. Bland de som läkare som faktiskt dömts för felbehandling finns en i Göteborg som anses ha gjort en felbedömning av en person som var självmordsbenägen. I ett annat fall från Gotland fälldes en läkare som hade använt en för lång nål vid en benmärgsprovtagning och därför råkat punktera patientens hjärta.

Båda läkarna dömdes för vållande till annans död.

Lars-Åke Jonsson ser två förklaringar till att så få fall leder till polisanmälan och åtal.

– Det kan begå på att det inte begås så många sådana fall som faller in under bestämmelser i till exempel brottsbalken, det kan vara en förklaring. En annan förklaring kan vara att de fel som begås är väldigt svåra att bevisa och det medför ju naturligtvis att åklagaren inte kan väcka åtal, säger han.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".