Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Sopåkare rasar över snöröjningen

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 16.51
Sopåkarna riskerar vite om soporna inte hämtas.

Ansvariga på renhållningsföretaget Liselott Lööf, som sköter sophämtningen i bland annat Stockholms innerstad, är skarpt kritiska till hur snöröjningen sköts. Det är svårt för sopåkarna att ta sig fram i snön och företaget vägrar betala det vite som utgår till staden om soporna inte kan hämtas i tid.

Sonny Lööf, tillförordnad vd på Liselotte Lööf AB säger att snöröjningen i Stockholm i år är det sämsta han har varit med om.

– Jag tror inte att snöröjningen har varit så dålig på det 40 år jag har varit med, det är nog sämsta året skulle jag vilja påstå, säger Sonny Lööf, tillförordnad vd på Liselotte Lööf AB.

Liselotte Lööf AB hämtar sopor på Södermalm, i västerort och i Stockholms innerstad. De senaste veckorna har sophämtarna blivit kraftigt försenade då de tvingats kämpa i meterhöga snövallar och på allt smalare gator.

Stressen är dubbel, försenad sophämtning gör kunderna upprörda men dessutom tvingas företaget betala vite till staden om de inte hämtar soporna i tid. Men Sonny Lööf, tillförordnad vd säger att man nu tröttnat på att staden inte röjer gatorna och att de kommer att vägra att betala vite.

– Vi kommer naturligtvis att tillbakavisa oavsett hur stort eller litet det är, för det är ju orimligt.

Det kommer ni att slåss om?

– Givetvis, det är helt orimligt, säger Sonny Lööf.

Alla stora sopföretag som kör i stockholmsområdet bekräftar för Radio Stockholm att de har och har haft stora problem med att ta sig fram, men ingen av företagen uppger att de har drabbats så hårt som Lise Lotte Lööf AB.  Anledningen kan vara att företaget kör i delar av innerstan där snöröjningen helt havererat.

– Det finns alltså gator som inte har röjts sedan förra snöfallet, säger Sonny Lööf.

Marita Söderqvist är chef för avdelningen för avfall inom Stockholms stad, hon är medveten om att sophämtarna har problem.

– Tittar man på den prioritering som man har på snöröjningen så är det så klart det mest trafikerade vägnätet som röjs först, sedan kommer smågatorna i andra hand.

Nu vägrar ju Liselotte Lööf betala vite, vad kommer hända i den frågan?

– Konstaterar vi att det är ett obefogat vite eller en obefogad reklamation, att de faktiskt inte har kunnat hämta på grund av väderläget, ja då blir det ju inget vite, säger Marita Söderqvist, chef för avdelningen för avfall inom Stockholms stad.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".