Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Solna

Läkare åtalas för dråp på spädbarn

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 14.05
Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Uppdaterad 17:40
En läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna åtalades i dag misstänkt för dråp på en liten flicka hösten 2008. Åklagaren anser sig kunna bevisa att den lilla flickan medvetet gavs narkosmedlet tiopental, att det var läkaren som personligen gav henne medlet och att det orsakade flickans död.

Enligt åtalet är läkaren misstänkt för dråp på ett tre och en halv månad gammalt spädbarn. Barnet, en liten flicka, var för tidigt fött och döende, när läkaren enligt åtalet ska ha förgiftat henne med narkosmedlet tiopental.

Händelsen skedde hösten 2008 och det var vid obduktionen av barnet som det uppstod misstankar om att allt inte gått rätt till. Några månader senare, för knappt ett år sedan, hämtades läkaren från sin arbetsplats av polis. Läkaren släpptes efter några dagar, men misstankarna kvarstod.

I åtalet som idag lämnats till Solna tingsrätt framgår att det, förutom skriftlig bevisning, finns en rad vittnesmål från såväl anhöriga till flickan som från medicinsk expertis som grund. Åtalet listar vittnesmål från sju anhöriga och en undersköterska som ska ha sett att läkaren injicerat ett medel i flickan, som därefter avlidit.

Åklagaren Peter Claeson vill inte uttala sig närmare om dagens åtal, men säger till Radio Stockholm att han inte anser att syftet med att ge barnet medlet var smärtlindring i livets slutskede, utan att barnet skulle dö.

Socialstyrelsen har tidigare utrett ärendet och kom då fram till att inget fel hade begåtts i vården av flickan alldeles innan hon dog.

Delar av förundersökningen blev idag offentlig och i de förhör med läkaren som går att ta del av framgår att hon gång på gång förnekar att hon skulle ha gett barnet någon dödlig injektion. Det enda hon medger var att hon gav flickan en koksaltlösning efter att föräldrarna vädjat om att hon skulle få extra medicin.

Läkarens advokat Björn Hurtig är kritisk mot flera punkter i utredningen.

– Vi tror inte på analyssvaret och vi tycker inte att det finns någon bevisning för att min klient ska ha givit spruta, inte så stark bevisning att det ska räcka till åtal ens en gång. Hon förnekar att hon ska ha givit en spruta med tiopental.

Har du hunnit vara i kontakt med henne i dag?

– Ja.

Hur mår hon?

– Hon mår dåligt, men hon är stridslysten. Hon vill kämpa för sin heder och sin upprättelse, säger advokat Björn Hurtig.

Läkaren arbetar fortfarande kvar på sjukhuset men med administrativa uppgifter. Barbro Fridén, divisionschef vid Astrid Lindgrens barnsjukhus tycker att det är bra att åklagaren kommit till ett beslut när det gäller åtalsfrågan.

– Vi välkomnar att åklagaren till slut har bestämt hur han vill gå vidare och det betyder också att vi kan få klarhet i det här fallet.

Vad kommer att hända på Astrid Lindgrens barnsjukhus i och med det här?

– Det här förändrar ingenting för oss, vi fortsätter att ge god vård, vi fortsätter att jobba på som vanligt enligt de riktlinjer och regler som vi har och som Socialstyrelsen också har granskat och sagt att vi gör ett bra jobb med.

Nu vill du inte kommentera själva åtalet, men hur ser du på att Socialstyrelsen efter sin utredning inte anser att läkaren inte har begått något fel, men att det trots det väckts åtal?

– Det är två olika saker, Socialstyrelsen har granskat den vård som finns dokumenterad och som vi har gjort och där finner man inga fel, tvärtom har vi givit god vård enligt riktlinjer och etiska principer. Sedan har åklagaren annan information och den har jag ingen tillgång till så den kan jag inte kommentera, säger .Barbro Fridén, divisionschef vid Astrid Lindgrens barnsjukhus

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Ulf Bungerfeldt

ulf.bungerfeldt@sr.se

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".