Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Varierande kvalité på skolmaten

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 06.08
Kökspersonalen på skolorna ska få fortbildning. Foto: Ylva Oldberg/TT/Scanpix

Kvalitén på skolmaten varierar i Stockholms stad. Det kan stadens nytillträdda kostchef konstatera efter att ha hunnit besöka ungefär hälften av alla skolkök. Men skolmaten har ett oförtjänt dåligt rykte även om det finns variationer, säger kostchef Linn-Linn Thun.

– Det är många som serverar jättebra mat med stora salladsbufféer och flera rätter. Sedan finns det självklart också skolor där man behöver jobba kanske lite ytterligare med den mat som serveras, säger kostchef Linn-Linn Thun.

Skolmaten i Stockholms kommunägda skolor ska bli godare och bättre och det med hjälp av kostchef, Linn-Linn Thun, som började jobba förra året. Tillsammans med en kollega har de hunnit besöka ungefär hälften av skolköken.

Ann-Charlotte Strömbäck basar över Eriksdalskolans kök på Södermalm.

– Först var jag lite skeptisk. Ska det komma någon och bestämma över mig, men så är det naturligtvis inte utan det här är ett skriande behov. Vi behöver verkligen massor av hjälp. Alltså vi behöver träffas och utbyta idéer, säger Ann-Charlotte Strömbäck, Restaurang- och kökschef vid Eriksdalskolan på Södermalm.

Under sportlovet genomförs den första utbildningsinsatsen för kökspersonalen och fortbildningar kommer att genomföras regelbundet, främst under skolloven. Kökscheferna ska också bilda nätverk där de kan utbyta ideér.

I Stockholm finns omkring 140 skolkök, hälften är tillagningskök, hälften är mottagningskök, som lagar mat till kommunens skolor. Ungefär 550 anställda lagar varje dag mat till över 60 000 elever.

Förutom utbildning ska man också ta fram en kostpolicy, det vill säga riktlinjer för all mat som serveras till eleverna i Stockholms kommunala grundskolor.

– Det här ska ju vara en integrerad del i skolans verksamhet. Det är ju klart att det påverkar också elevernas resultat. Det är viktigt att dom har alla möjliga förutsättningar att prestera väl i skolan, säger Linn-Linn Thun, kostchef för skolorna i Stockholms stad.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".