Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hovrätten fastställer domar i Sturebymål

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 16.43

Hovrätten fastställde idag domen mot två 16-åriga ungdomar för mordet på en 15-årig flicka i Stureby i södra Stockholm. En 16-årig pojke döms för mord och en 16-årig flicka för anstiftan till mord, båda till ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet och intresset var stort när domen meddelades idag.

– Hovrätten har idag avkunnat dom i det så kallade Sturebymålet. Hovrätten gör i allt väsentligt samma bedömning som tingsrätten har gjort.

Det sa hovrättspresidenten Fredrik Wersäll vid en presskonferens inför medieuppbådet i Svea hovrätt efter att domen lämnats ut i dag.

Det har gått nästan precis åtta månader sedan den 16-årige pojke ströp och sparkade den 15-årig flickan till döds. Pojken hade uppmanats begå mordet av sin tidigare flickvän, den 16-åriga flicka som döms för anstiftan till mord. Medan pojken erkänt att han dödat flickan, har den 16-åriga flickan hela tiden nekat och inför hovrättsförhandlingarna krävt att bli frikänd eller åtminstone få sänkt straff.

Men hovrätten anser att framför allt de sms hon skickat med uppmaningar till pojken, tillsammans med vittnesmål och annan bevisning gör att hon ska dömas för anstiftan, förklarar hovrättsassessor Johan Hedborg.

– Om påverkan inte hade funnits skulle inte brottet ha utförts, det är ett krav alltså, och det kommer vi också fram till att hennes påverkan har varit avgörande för att han begått brottet.

Både hovrätt och tingsrätt anser att flickan måste ha förstått att det fanns en risk för att pojken faktiskt skulle döda den 15-åriga flickan, men att hon var likgiltig inför det. Flickans advokat Jan Karlsson säger att han kan ha viss förståelse för domen.

– Jag kan så att säga förstå deras resonemang, det har jag inte svårt att förstå. När det gäller påföljden, så har hovrätten tyckt detsamma som vi har tyckt hela tiden. Det var ju glädjande att man inte föll till föga för åklagarens resonemang, säger han till Ekot.

Åklagaren hade krävt att både pojken och flickan skulle dömas till maxstraffet – fyra års sluten ungdomsvård, som motsvarar livstid för en vuxen person. Hovrätten anser dock inte att mordet är att bedöma som så grovt och stannar därför vid straffvärdet tio år för en vuxen. Med den straffrabatt en 16-åring får ger det till slut ett år och åtta månader.

– Då blir det det här, då blir det en tummetott kvar av det. Jag hade en annan utgångspunkt och jag tycker att det är synd att hovrätten inte har gått på min linje, för jag tycker jag har goda skäl för att straffvärdet hade motsvarat livstid för en vuxen person, säger kammaråklagare Jakob Holmberg.

En bidragande orsak till hovrättens bedömning är de åtalades ålder, enligt hovrättsassessor Johan Hedberg.

– I det här fallet har deras bristande mognad och erfarenhet haft en så stor betydelse för hur det här kom att gestalta sig, att det påverkar straffvärdet, säger han.

Åklagare Jakob Holmberg lämnar nu fallet vidare till riksåklagaren, som får ta beslut om det eventuellt ska drivas vidare till Högsta domstolen. Men varken pojkens eller flickans advokater tror i nuläget på en fortsatt prövning av målet.

– Jag tror när man får lite distans till det, så gynnar det alla parter om man försöker lägga det här bakom sig så fort som möjligt, bearbeta det och försöka komma fram till någonting som kan kallas ett normalt liv längre fram, säger advokat Jan Karlsson.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".