Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
stockholms län

Moderaterna i landstinget mot sprutbyte

Publicerat söndag 7 februari 2010 kl 14.57

Moderaterna i Stockholms läns landsting säger nej till sprutbytesprogram för missbrukare i Stockholm. Partiet går därmed emot den majoritet i landstingsfullmäktige som stödjer ett sådant förslag.

Landstinget kan snart komma att besluta om Stockholm ska ha ett program liknande det som finns i Malmö och Lund, där missbrukare kan få rena sprutor istället för att dela med varann och riskera hiv-smitta.

Det finns en majoritet för det här förslaget i landstinget, men den går nu moderaterna och landstingsstyrelsens ordförande Chatarina Elmsäter Swärd emot.

– Är det rimligt att vi hjälper till och delar ut verktygen för att injicera? Vi tror att det är rätt etiskt
tveksamt. Vi väljer andra, bredare åtgärder, som inte skapar en snårskog för polisen.

Men kan det inte vara värt att hjälpa missbrukare med sprutor om resultatet blir färre missbrukare?

– Vi tycker resultatet verkar spreta om man ser till hur det har fungerat i Norge, Danmark och Malmö. Utifrån Stockholms perspektiv kan vi istället jobba på olika områden med information och att träffa missbrukarna, ett sprutbytesprogram är ingen patentlösning på det här.

Kan man inte göra både och?

– Vi är väldigt tveksamma till sprutbyten.

Socialdemokraternas oppositionsborgarråd Dag Larsson förvånas över Moderaternas besked.

– Jag tycker det är obegripligt, de tror att fler blir narkomaner om tunga missbrukare får sprutor, det tror inte jag det blir. De ställer bekymmer för folk som riskerar att bli hiv-positiva eller få hepatit. Det är tragiskt att de har tagit den här ställningen, säger han.

Men är det etiskt försvarbart av samhället att hjälpa folk att missbruka?

– Man hjälper inte folk att skaffa narkotika. De här människorna handlar narkotika i kriminella kretsar ändå, det ska ju självklart bekämpas. Men det är bra att se till att de som ändå är tunga missbrukare får möjlighet att inte utsätta sig för ännu mer risker och faror.

– Det går mycket väl att föra en stenhård kamp mot narkotikan och samtidigt tycka att de tunga missbrukarna ska ha en möjlighet att leva ett mindre riskfyllt liv, säger Dag Larsson (S).

Tror du Landstinget kommer rösta för ett sprutbytesprogram?

– Jag är helt övertygad om det. Det är en klar majoritet i landstingsfullmäktige som är för det här. En motsvarande majoritet är för det i Stockholms stad, så det kommer att bli av. Jag beklagar att Moderaterna väljer att ställa de svagaste människorna i en väldigt utsatt situation.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".