Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nej till sprutbyte väcker besvikelse

Publicerat måndag 8 februari 2010 kl 16.06

Mycket tyder på att det kommer att bli ett försök med sprutbyte för narkomaner i Stockholms stad, trots att Moderaterna i en debattartikel igår deklarerade sitt avstånd från ett sådant försök. Det kristdemokratiska landstingsrådet Stig Nyman är besviken på moderaternas utspel.

Moderaternas debattartikel kom trots att en utredning så sent som i december föreslog ett sprutbyte som en del av flera omfattande instatser mot narkotikamissbruk.

– Jag är jättebesviken, eftersom det här har varit en utredning som gör väldigt tydligt vad det handlar om. Men jag tycker att artikeln andas missuppfattning, medvetet eller omedvetet, men det är fel fokusering i artikeln som gör att de tar den ställning som de gör, säger Stig Nyman (KD).

Debatten om den laddade frågan sprutbyte för narkomaner eller inte i Stockholm rullar alltså vidare efter att den narkotikapolitiska utredningen i december ställt sig bakom ett sådant försök. Enligt ja-sägarna är sprutbyte ett sätt att stoppa spridningen av bland annat hiv, enligt nej-sägarna ett sätt att underlätta missbruket. Så här sa finanslandstingsrådet, moderaten Catharina Elmsäter-Svärd till Radio Stockholm igår:

– Är det rimligt att vi delar ut verktygen för att injicera? Vi tror att det är rätt etiskt tveksamt.

I dag förklarar däremot moderaternas pressekreterare Caroline Karlsson att några nya kommentarer inte är aktuella, eftersom partiet inte vill förhandla med allianskollegor via medierna. Exakt vad de ska förhandla om efter sitt tydliga nej är oklart.

Men biträdande sjukvårdslandstingsrådet, folkpartiets Birgitta Rydberg är inte förvånad över moderaternas utspel.

– Jag är inte överraskad över att de säger nej, för det har ju de som sin partiståndpunkt. Men vi måste ju ändå få ett ärende till beslut om den narkotikapolitiska utredningen och de får väl fundera över vilka delar de är beredda att genomföra av det.

Både Birgitta Rydberg och Stig Nyman tror att den narkotikapolitiska utredningen ändå kommer att gå igenom längre fram i vår – den innehåller flera genomgripande insatser mot narkotikamissbruk där sprutbyte finns med som en liten del – och det pågår nu blocköverskridande förhandlingar om förslaget, säger Stig Nyman.

– Jag väntar på besked här nu om de överläggningar som pågår mellan alla övriga partier i landstinget utom Moderaterna. Här handlar det om att rädda människoliv och människor ifrån de här utomordentligt bekymmersamma smittorna och då tycker jag att det här försöket borde få sättas i sjön.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".