Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Upplands-Bro

Livgardet sörjer sina stupade kamrater

Publicerat måndag 8 februari 2010 kl 17.19
Kondoleansböcker för de omkomna på Livgardet i dag.

Det var tryckt stämning på Svea Livgarde i Kungsängen i Upplands-Bro i dag. Det var där de båda officerarna som dödades i Afghanistan igår gick sin utbildning inför utlandstjänsten.

– Regementet är taget av det som har hänt, regementet har förlorat två när kamrater och kollegor. Vi har i dag haft personalsamling, givit information och även hedrat deras minne med en tyst minut, säger regementschef Håkan Hedlund.

Flaggan vajade på halv stång utanför Livgardet i Kungsängen i dag. Det är regementets tyngsta dag i modern historia med två stupade kollegor, säger regementschef Håkan Hedlund.

– Vi arbetar ju med att ska skapa möjlighet för kamratstöd, att diskutera och prata i de när kamraternas lag, till att erbjuda samtalsstöd. Vi har regementskapellet öppet och vi har kondoleansböcker som en del i en hantering av en förlust.

Redan i maj ska nästa styrka ner till Afghanistan, överste Gustaf Fahl är chef för den styrkan.

– Jag tror att de allra flesta utav oss som nu är rekryterade till nästa styrka har förberett sig mentalt för att den här typen av situationer ska kunna inträffa, men inte desto mindre så kommer det som en chock när det väl inträffar. Och det tar ett tag innan man tar sig ur den chockfasen.

Hur kommer ni att uppdatera ert uppdrag med tanke på att det händer sådana här saker?

– Vi kommer att få ytterligare tre veckors utbildning i förhållande till vad tidigare missioner har fått. Det kommer vi då satsa på att bli ytterligare duktigare på framför allt personlig färdighet och att kunna hantera den här typen av situationer av eldöverfall, säger överste Gustaf Fahl.

Rickard Fristedt är mekaniker och ingår i den styrka som gör sig redo för tjänstgöring i Afghanistan.

– Mitt beslut om att åka ner har ju knappast ändrats, det har snarast blivit starkare. Nu känner man som mest att man verkligen vill hjälpa sina kamrater och jobba hårt, säger mekanikern Rickard Fristedt.

Johanna Sjöqvist
johanns.sjoqvist@sr.se

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".