Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snön kan ge dyrare boendekostnader

Publicerat tisdag 9 februari 2010 kl 06.27
Den snörika vintern kan bli kostsam.

Det finns risk att den snörika och kalla vintern kommer att påverka boendekostnaderna framöver. Bostadsföreningar kan tvingas ta ut extra avgifter från medlemmarna i föreningen för att få vintern att gå ihop. Det säger Ronny Bergens som är chef för teknisk utveckling hos Fastighetsägarna i Stockholm.

– Ja det kan ju medföra att man får en extradebitering bara för att klara den omedelbara kostnaden, säger Ronny Bergens som är chef för teknisk utveckling hos Fastighetsägarna i Stockholm.

Enligt Ronny Bergens så ligger kostnaderna för snöröjning en vinter med lite snö på runt 10 000 kronor, och så här långt i vinter finns det föreningar som fått betala upp mot 60 000 kronor när vintern är över. Pengar som föreningen inte räknat med efter år av relativt snöfattiga vintrar.

Det är främst nybildade bostadsrättsföreningar som kan få problem framåt vårkanten.

– Det är naturligtvis så att nybildade bostadsrättsföreningar, framför allt om de har bildats under senhösten, startade i ett ganska besvärligt läge, man har inte kunnat tecknat avtal med snöskottare på det sett som de etablerade bostadsrättsföreningarna har kunnat göra, säger Ronny Bergens.

Under vintern har stadens plåtslagare haft mycket att göra när tak ska skottas och istappar rensas bort.

Jimmy Lenngren och Jens Renlund är två av många plåtslagade som ägnat vintern åt att skotta snö på taken runt Kungsholmen i Stockholm.

– Vi har haft jättemycket att göra i år, det har varit jättemycket is som har kommit, säger Jens Renlund.

– Vi har haft grymt tryck på oss, vi har haft mycket fastigheter att göra och fulla scheman och så, säger Jimmy Lenngren.

När det gäller snöröjningskostnaderna kommer dom främst drabba bostadsrättsföreningar, när det gäller hyresrätter kommer det inte påverka hyrorna omedelbart säger Ronny Bergens.

Däremot har den kalla vintern gjort att både elpriserna och värmekostnaderna blivit högre än tidigare vintrar. Och det drabbar även hyresgäster säger han.

– Det har varit ett tuft år för alla boende och fastighetsägarna, det kan man säga, säger Ronny Bergens på Fastighetsägarna i Stockholm.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".