Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Hemlösa EU-medborgare svåra att hjälpa

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 16.10

Stockholms stad ser över möjligheterna att öppna ett kontor för EU-medborgare som lockats till Stockholm med löfte om jobb och bostad men som sedan blir tvingade in i kriminalitet eller prostitution. Nästan var fjärde hemlösa besökare på Ny gemenskaps daghärbärge i centrala Stockholm kommer från ett annat EU-land eller är i landet illegalt.

– Vi har diskuterat om vi i förlängningen skulle kunna ha en verksamhet på dagtid där vi mer koncentrerar vår kunskap på just EU-medborgare som kommer hit och som inte kan försörja sig själva, det behövs språkkompetens och det behövs regelkunskap så man kan berätta för människor vad som gäller och på vilka grunder de får stanna här, säger socialborgarrådet moderaten Ulf Kristersson.

Ungefär var fjärde person, av de runt 200 personer, som dagligen besöker Ny gemenskaps daghärbärge i centrala Stockholm är antingen i landet illegalt eller kommer från något annat land i EU, som Rumänien eller Bulgarien.

På daghärbärgena upplever man att det blivit ett allt större problem eftersom gruppen far mycket illa då de inte har rätt att ta del av det sociala skyddsnätet som andra hemlösa i Stockholm har. Till exempel som att kunna sova på ett härbärge eller få ekonomiskt stöd från staden. För att överleva blir de därför ofta tvingade in i kriminalitet eller prostitution.

Anna Malmqvist som är verksamhetsansvarig för Ny gemenskaps daghärbärge säger att hon många gånger påtalat för Stockholms stad att den här gruppen skulle behöva ett ställe där de kan få hjälp.

– Jag vet att Stadsmissionen och Frälsningsarmén har sagt att de skulle vilja göra det här men de har ingen möjlighet just nu, säger Anna Malmqvist.

Ulf Kristersson säger att han är medveten om problemen och att staden i de fall där EU-medborgaren vill komma hem igen tar kontakt med landets ambassad i Sverige för att den ska hjälpa den hemlösa att resa hem.

Men i de fall där personen själv inte vill åka hem har staden svårare att göra något säger han.

– Det här gäller ju inte minst romer från Rumänien och Bulgarien, de tycker nog att de har det bättre här fast det i våra ögon far ganska illa än vad det har i sina hemstäder, säger Ulf Kristersson.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".