Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny vårdmodell vid maktskifte

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 17.16

"Hälsoval Stockholm" ska ersätta nuvarande "Vårdval Stockholm" om den röd-gröna oppositionen får makten efter valet i höst. Förslaget innebär att vårdcentralerna får ersättning enligt en ny modell.

– Vårdcentraler som till exempel jobbar i områden där vi vet att folkhälsan är dålig, där det finns många ensamstående låginkomsttagare, invandrare, asylsökande och så vidare, de områdena får en högre fast ersättning än de som till exempel jobbar på Södermalm i Stockholm, där vi inte har de problemen på samma sätt, säger Birgitta Sevefjord, vänsterpartistiskt oppositionslandstingsråd.

Den nya modellen som den rödgröna oppositionen la fram i dag går ut på att mellan 50 och 60 procent av vårdcentralens ersättning ska vara fast och bestämmas utifrån till exempel ålder, kön och diagnos på de människor som är kopplade till vårdcentralen.

Utöver den fasta ersättningen får vårdcentralen också betalt för varje patient, men inte som i dag utifrån varje enskilt besök utan utifrån vilken sjukdomsbild patienten har.

En patient med flera olika sjukdomar ger vårdcentralen mer pengar, berättar Ingela Nylund Watz, socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd.

– De patienter som har de tyngsta problemen och de mest komplicerade sjukdomsbilderna får en bättre kvalité i mötet med vården när man inte tvingas in i 15-minutresbesök för att vårdcentralen ska klara av sin ekonomi, säger Ingela Nylund Watz.

Finns det inte en risk då att en vårdcentral ställer ännu fler diagnoser på en patient, att patienter blir sjukare på pappret än vad de verkligen är?

– Det finns naturligtvis risk att manipulera i alla system, men det här görs ju i databaser, så jag har lite svårt att se att man skulle kunna göra människor sjukare än vad de faktiskt är, säger Ingela Nylund Watz, socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd.

Ylva Bogegård
ylva.bogagard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".