Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundbyberg

Enighet om tågspår under centrum

Publicerat söndag 14 februari 2010 kl 10.18

Tågspåren som delar Sundbybergs centrum i två delar, kan grävas ner i en tunnel under centrum. Nu har kommunen tecknat en överenskommelse med Banverket om att de tillsammans ska komma fram till hur tunneln ska finansieras.

Det är extra viktigt att få till en tunnel när två till tågspår snart ska byggas genom Sundbyberg, säger Helene Hellmark Knutsson, Kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande. Hon är inte nöjd med situationen i dag:

– Det innebär också en barriär som delar centrum i två delar, säger Helene Hellmark Knutsson.

– Vi vill gräva ner spåren just därför att det också ska utökas med ytterligare två spår. Och det har vi sagt att det är en fullständig omöjlighet att lägga två ytterligare spår genom vårt centrum. Järnvägen i dag går nästan intill huskropparna. Den enda möjligheten att göra det, menar vi på, är att lägga det i tunnel, fortsätter hon.

Både pendeltåg och Mälarbanan går genom Sundbybergs centrum i dag. Och snart ska två nya spår för Mälarbanan byggas. Och då är en tunnel nödvändig tycker politikerna i Sundbyberg.

Hur tunneln ska finansieras är ännu inte klart. Men överenskommelsen med Banverket om att de tillsammans ska hitta en lösning ser Helene Hellmark Knutsson som ett viktigt steg mot att tunneln blir verklighet.

Hur mycket kommunen vill bidra med kan hon inte säga. Hon menar att det är vettigt att de som har verksamheter i området också är med och betalar eftersom de kommer gynnas av att centrumet görs om.

I stället för tågspår kan det ligga fler bostäder, affärer och arbetsplatser i centrum i framtiden.

Och Helene Hellmark Knutsson menar att Sundbyberg kan bli en knutpunkt för tågtrafiken till länet. Förutom pendeltåg och den snart utbyggda Mälarbanan går tunnelbanan också till Sundbyberg. Om tre år är det även tänkt att tvärbanan mellan Alvik och Solna ska gå genom Sundbyberg.

År 2022 räknar kommunen med att tunneln genom centrumet kan vara klar.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".