Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
stockholm

Mindre flygbuller för boende i Bromma

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 06.42
Bromma flygplats. Foto: Johan Nilsson / Scanpix.

Luftfartsverket tvingas bullerisolera bostäder intill Bromma flygplats i västra Stockholm. Det står klart sedan den långa tvisten nu avgjorts i Miljööverdomstolen.

– Lite glädje känner vi faktiskt att en hel del utav de boende runt omkring kommer att få sina hus bullerisolerade och det är positivt, säger Gunnar Thun, ordförande i Aktionsgruppen mot Brommaflyget.

Det bullrar ordentligt utanför Gunnar Thuns villa i Bromma när flygplanen startar eller landar. Nu säger Miljöverdomstolen att Luftfartsverket måste bullerisolera bostadshus, skolor, daghem och vårdinrättningar – oavsett byggår – om flygbullret utomhus mäter 80 dB(A) eller om dygnsmedelvärdet under ett år överstiger 60 dB(A).

Men vilka hus som ska bullerisoleras bestäms av en teoretisk beräkningsmodell och där kan det bli orättvisa gränsdragningar, menar Gunnar Thun.

– Det är ju en gräns som ritas upp på kartan, det är en teoretisk gräns som Luftfarstverket ritar upp på sina datorer och de som ligger utanför den gränsen, och det kan ju bara röra sig om några meter, får inte sina hus bullerisolerade fast de kanske i praktiken har lika mycket buller som andra, säger han.

Luftfartsverket är rätt nöjd med domen eftersom de inte behöver bullerisolera i den omfattning som Naturvårdsverket har velat. Verket vill ha en maxnivå inomhus på 45 dB(A).

Istället gäller nu ett dygnsmedelvärde på 30 dB(A) och då är även natten inräknad då det är flygförbud på Bromma. Detta menar verket är inte bra för de allra känsligaste grupperna som äldre, småbarn och nattarbetare som behöver vila på dagen.

Men domslutet är ändå en framgång säger Gunnar Thun, även om huvudmålet för Aktionsgruppen mot Brommaflyget är att helt stänga flygplatsen.

– Vi vill ju ha den stängd. Vi vill att det ska byggas bostäder på Bromma flygplats Vi vill ha bort landningsbanan helt enkelt. Men en sak i taget. Det här är i alla fall ett steg framåt i alla fall.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".