Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan är avslutad, rapporterar TV4 Nyheterna. 18-åring frias för mord i Åkersberga
Svininfluensan

Få barn har fått andra influensasprutan

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 16.04

Många barn i länet har fortfarande inte fullgott skydd mot svininfluensan. Ungefär 70 procent av alla barn från ett halvår till tolv års ålder har fått den första dosen av vaccinet, men när det gäller den andra dosen de behöver är siffrorna betydligt lägre.

Magnus Lindqvist är på promenad med dottern på ett disigt Kungsholmen i centrala Stockholm. Hon inte är vaccinerad.

– Nej, det är hon inte.

Varför är hon inte det?

– Hon var för liten när det var som mest skriverier och så där, och nu så har vi inte hunnit.

Och hur har ni tänkt göra nu då? Hur gammal är hon nu?

– Hon är sju månader snart. Vi vet inte riktigt, faktiskt. Man hör inte så mycket om det längre, så då blir man lite tveksam, säger Magnus Lindqvist.

På Hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Kungsholmen i centrala Stockholm sammanställer man regelbundet statistiken över svininfluensan - både vaccinerade och insjuknade.

Två grupper oroar - en av dem är de barn som ännu inte fått sin andra vaccindos och därmed saknar fullgott skydd. Bland de små barnen, mellan sex månader och två år har bara var fjärde fått sina båda vaccinationssprutor. Bland tre- till femåringar har var tredje fått två sprutor - och bland de äldsta, sex till tolv år, har mer än hälften, nästan 60 procent, fått den andra sprutan.

Och den andra sprutan är viktig, säger chefläkare Henrik Almqvist.

– Dels har de inte ett fullgott skydd. Det kan komma en andra våg och det kan komma lokala utbrott i Stockholm, man kan smittas utomlands. Om man inte får sin andra spruta får man dessutom ett mer kortvarigt skydd.

Även om det finns tid kvar att vaccinera barnen, så borde fler ha fått den andra sprutan vid det här laget, säger Henrik Almqvist. Även gruppen 18- till 30-åringar oroar. Där har bara var tredje vaccinerat sig.

– 70 procent av alla som har blivit sjuka i influensan har varit yngre än 30 år. Det är att det är också bland dem som det har funnits personer som har blivit jättesvårt sjuka och har behövt läggas in på sjukhus eller för intensivvård, trots att de tidigare har varit helt friska.

Henrik Almqvist poängterar att bara för att spridningen av svininfluensa minskat i Sverige betyder inte det att risken är över - många smittas utomlands.

– Det kommer också in personer som smittats och som ska sprida smittan och det viktigaste är ju den här risken att bli svårt sjuk. Vi ska inte förledas att tro att faran är alldeles över, även om det just nu är lugnt.

Magnus Lindqvist, på promenad på Kungsholmen, säger att vaccineringen av dottern nog ska bli av snart.

– Vi hade nog tänkt att göra det, men ja, som sagt, det har inte blivit av ännu.

När tror du att det blir av?

– Det kan bli imorgon eller också nästa vecka, säger Magnus Lindqvist.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".