Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lidingö

Miljöarbete i Lidingö får kritik

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 05.19

Uppdaterad 15:20
De styrande i Lidingö kommun får kritik för bristande miljöarbete. Det är flera personer i den politiska oppositionen som är kritiska till att kommunstyrelsen nyligen avslog ett flertal miljömotioner. Förslagen hade då legat orörda i flera år.

– Jag skulle vilja säga att det är obefintligt, alltså det miljöpolitiska arbetet och den miljöpolitiska debatten är obefintlig, säger Mårten Dahlberg, socialdemokratiskt oppositionsråd.

Också Jan Fjellander, gruppledare för miljöpartiet på ön är kritisk:

– Lidingö ligger kanske 10 à 20 år efter resten av landets kommuner.

Lidingö kommun har länge legat i bakvattnet när det gäller miljön. Så sent som i höstas fick Lidingö bottenbetyg när tidningen Miljöaktuellt rankade landets kommuner. Lidingö placerade sig då på 227 plats.

Oppositionen säger sig under flera år ha försökt att få upp miljöfrågan på dagordningen - utan att lyckas.

Före jul avslog kommunstyrelsen fyra miljömotioner skrivna av oppositionen. Det handlade bland annat om att tillsätta en kommunekolog, att ta fram ett klimatprogram och att bli en fossilbränslefri kommun. Motionerna hade legat orörda i flera år, något som upprör miljöpartiets Jan Fjellander:

– Stötande, demokratiskt stötande. Yr i nattmössan tycker jag att de är, de vet ju inte vad de pysslar med.

Och han får medhåll av centerpartiets ordförande på ön, Lilian Becker:

– Man känner sig besviken och funderar litegrann över vad det kan bero på.

Samtliga fyra motioner avslogs med motiveringen att kommunledningen, dvs moderaterna och folkpartiet, sedan en tid tillbaka arbetar på en miljöplan för hela kommunen. Men det är ett argument som inte håller, säger socialdemokraten Mårten Dahlberg:

– Man kan ju bli ganska upprörd faktiskt, nu har då orsaken till att man skjutit på det varit att det här med miljöplanearbetet kommit igång . Men när det väl kommit igång så finns det inga politiska mål för det arbetet, och då när motionerna väl kommer så avslår man allihop, då har jag svårt att se det som ett schysst sätt att arbeta på. Vare sig demokratiskt. Man tar heller inte miljöfrågorna på allvar.

Lidingös kommunledning slår ifrån sig kritiken om ljumt miljöarbete. Paul Lindqvist, moderat kommunalråd säger att oppositionens utspel bara är klassisk politik.

– Det hör ju alltid till oppositionens roll att tala om att majoriteten har fel, säger Paul Lindqvist.

Att motionerna fick ligga så länge förklarar moderate kommunalrådet Paul Lindqvist så här:

– Att de legat länge har berott delvis på arbetsbelastning, dels på att vi har haft ambitionen att ta fram det här miljöprogrammet. Där försöker vi ju att ta ett helhetsgrepp, det är därför vi också avstår från de här motionerna för de pekar på enskildheter. Vi tror att det är viktigt att man tar ett samlat grepp om miljöfrågorna.

Så du upplever att det inte finns någon grund för kritiken?

– Ja, vi är rätt offensiva sedan kan man ju alltid bli bättre.

Ord står mot ord när det handlar om tillståndet i Lidingös miljöpolitik, nåt som också återspeglas hos Lidingöborna.

– Jag kan väl delvis hålla med att det inte händer så mycket på miljöfronten på Lidingö, säger Jannike Berglund.

– Jag tycker ändå att miljön är rätt bra här ute på Lidingö, ok det är mycket trafik, men det är ju svårt att göra något åt, säger Leif Tunberg.

– Jag tycker nog att de vårdar Lidingö bra, jag tycker att det ser välstädat ut, säger Ann-Mari Larsson.

Lidingö kommuns miljöprogram tros bli klar till nästa år.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".