Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Misstänkt fusk

Privat gynföretag polisanmäls

Uppdaterat torsdag 3 juni 2010 kl 15.19
Publicerat torsdag 3 juni 2010 kl 14.08
Företaget har fått tolv miljoner för mycket.

Stockholms läns landsting har i dag polisanmält den privata vårdgivaren Gyn Stockholm för bedrägeri. Enligt landstinget har de medvetet debiterat landstinget för stora summor pengar.

Gyn Stockholm krävs på nära 12,5 miljoner kronor.

- Det här är av sådan omfattning att vi inte tror att det är av misstag. Vi vill få det här prövat om det är brottsligt eller inte. Det är den ena saken, det andra är att vi menar att man absolut inte följer det avtal vi har och vil kräva tillbaka skattepengarna, säger Leif Karnström, avdelningschef på Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning.

Hur vanligt är det med så här stora belopp och återkrav och också polisanmälan?

- Det är mycket ovanligt.

Det var under hösten förra året som landstinget började misstänka att allt inte stod rätt till när det gäller Gyn Stockholm och hur de debiterat landstinget för behandlingar de utfört.

I samma veva kom också ett anonymt brev som skickades till politiker och tjänstemän i landstinget. Det uppgavs komma från en person med mycket god kännedom om Gyn Stockholm och hur det fungerar där. Där taladades också om fusk med debiteringen.

Det gjordes en stor undersökning som blev klar tidigare under våren.

Enligt Leif Karnström, avdelningschef på Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning visar den på upprepade fel.

Bland annat ska Gyn Stockholm ha fått betalt för att ha kvar patienter över natt, trots att de gått hem samma dag som de opererats.

- Man har enligt vår uppfattning systematiskt registerat slutenvård i stället för öppenvård, vilket gör att man får mer betalt, säger Leif Karnström

De 12, 5 miljoner kronor som krävs tillbaka är för år 2008 och 2009, men nu ska också åren 2006 och 2007 granskas.

- Vi har precis påbörjat en revision även av de två första åren av avtalsperioden.

När blir den klar?

- Om allt går i lås kommer den kunna vara klar om ungefär en månad.

Finns det skäl att misstänka att det rör sig om samma summor där?

- Jag vill inte spekulera i det, säger Leif Karnström, avdelningschef på Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning.

På Gyn Stockholm tillbakavisar ansvariga kritiken. Folke Flamm, medicinskt ansvarig på Gyn Stockholm, säger att de följt det regelverk som gäller. Han menar att det är vården som utvecklats och att det därmed är svårt att beräkna hur många patienter som verkligen behöver ligga kvar över natten - något som måste bestämmas före ingreppet.

- Enligt landstingets eget regelverk så är det intentionen när patienten kommer som avgör. Man gör samma operation, men en del väljer att gå hem. Är intentionen att patienten ska stanna över natten, och det är den ju därför att det skapar trygghet, då ska man registrera det som slutenvård, säger han.

Men kommer ni göra samma bedömning i fortsättningen också eller kommer ni ändra på det?

- Alltså, vi får ju diskutera det med landstinget, hur vi ska hantera det. Det här inte gjort med uppsåt, utan det här är ju gjort för en god patientsäkerhet och en god kvalitet.

Nu har ni 30 dagar på er att betala tillbaks pengarna, kommer ni göra det?

- Det kommer vi inte att göra, eftersom vi inte tycker att vi har handlat felaktigt. Vi bestrider detta, vi har följt regelverket, säger Folke Flamm.

Mats Rundbladh
mats.rundbladh@sr.se

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".