Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot begränsad sommarhemtjänst

Publicerat torsdag 3 juni 2010 kl 15.55

Det råder delade meningar bland kommunerna i länet om det är rätt att begränsa möjligheten till hemtjänst för sommarboende. Radio Stockholm har tidigare berättat att Värmdö har beslutat att begränsa hemtjänsten till fyra veckor för sommargäster som inte är skrivna i kommunen.

Bakgrunden är en dom som gäller en 75-årig kvinna från Nacka. Hon får bara fyra veckors hemtjänst av Borgholms kommun, där hon har sitt sommarställe. Hennes dotter Charlotte Norlin har svårt att förstå beslutet.

- Det är en väldigt tråkig människosyn, att man diskriminerar äldre och funktionshindrade på det här sättet. Dom allra flesta vill ju klara sig själva och att få livskvalité de sista åren tycker jag ska ha högsta prioritet, säger Charlotte Norlin.

Charlotte Norlins mamma flyttade från Kalmar till Nacka för två år för att komma närmare barnen. Men hon räknade med att kunna tillbringa några månader varje sommar i sommarhuset på Öland med hjälp av barnen och hemtjänsten.

- Det är det enda som finns kvar av hennes gamla liv innan hon fick stroken. Det är det här huset, det är växterna som hon själv planterat och det är också hennes enda möjlighet att umgås med sina gamla vänner som bor där runt omkring. Man kan inte nog betona hur mycket det betyder för henne, säger Charlotte Norlin.

Enligt nuvarande lagstfitning så är det vistelseorten som ska betala för hemtjänsten - inte den kommun man är skriven i. Det här har kommuner med många sommargäster protesterat mot, av ekonomiska men även praktiska skäl.

I år beslöt Borgholms kommun att begränsa tiden till fyra veckor, fyra veckors semestervistelse anses vara en skälig levnadsnivå, och fick stöd för det av Förvaltningsrätten.

Därför beslöt även Värmdö kommun att begränsa vistelsen men Norrtälje som också har många sommargäster med hemtjänst resonerar så här, enligt kommunalrådet Kjell Jansson.

- Det är ju ett sätt att hantera det men det är inte det bästa. Jag tycker att man ska ha rätt vistas var man vill och att den som tar beslut om biståndet ska stå för kostnaderna oavsett var den kommuninvånaren som fått biståndet befinner sig, säger Kjell Jansson (M), kommunalråd i Norrtälje.

Norrtälje väljer istället att avvakta en överenskommelse som Kommunförbundet Stockholms län håller på att ta fram och som ska reglera hemtjänstkostnaderna mellan länets kommuner.

Även Socialdepartementet håller på att titta på en lösning och att det behövs en ändring håller Charlotte Norlin med om.

- Det är en ny generation av äldre som kommer att leva ett mer rörligt liv. Och när dom äldre blir mer rörliga så kräver det också att systemet blir mer rörligt. och det önskar jag att man i beslutsfattande ställning kan ta till sig, säger Charlotte Norlin.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".