Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Strejk inom färjetrafik kan bryta ut på måndag

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 04.24
Färje- och bussresenärer kan drabbas.

Den hotande färje- och busstrejken kryper allt närmare sedan facket sade nej till medlarnas bud på torsdagskvällen.

– Vi är medvetna om att en strejk innebär konsekvenser för allmänheten . Det är inte något eftersträvansvärt, men om det är nödvändigt för att vi ska uppnå en bra lösning på frågan om delade arbetspass kommer vi ju tvingas genomföra den., säger Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen.

– Strejken kommer att märkas genom att innebära allvarliga störningar av busstrafiken i centrala Stockholm och den kommer också att påverka färjetrafiken till Finland, Åland och Estland, Säger Niklas Hjert.

Den stora stötestenen mellan facket och arbetsgivaren Transportgruppen är frågan om delade arbetspass. Fler och fler av deras medlemmar tvingas dela upp sin arbetsdag, menar fackförbundet Unionen.

De kan till exempel jobba i fyra timmar, ta en paus på fem och sedan arbeta i ytterligare fyra timmar, något som enligt facket gör det svårt att ha ett privatliv. Unionen anser att huvudprincipen ska vara ett sammanhängande arbetspass.

– Det här kanske är omöjligt på en del arbetsplatser och då är vi beredda hitta lösningar på den situationen, men det här måste vara huvudprincipen som ska gälla, säger Niklas Hjert

Transportgruppens VD Peter Jeppsson är överraskad över Unionens nej.

– Jag tycker att det är förvånansvärt eftersom det erbjudande de har fått ligger helt i linje med de avtal som unionen tidigare har träffat med andra arbetsgivare.

När det gäller frågan om delade arbetspass vill Transportgruppen först utreda omfattningen innan man förhandlar om det. Samtidigt vill Unionen ha vetorätt mot den här typen av arbetspass, hävdar Peter Jeppsson, och det accepterar man inte:

– Man vill ha rätt att lägga veto på att man arbetar på det här sättet.

Vad tycker du om det?

– Det är omöjligt för oss. Det måste vara så att arbetsgivaren bestämmer när man behöver arbeta, något annat kan vi inte acceptera, det kan inte facket bestämma, Säger Transportgruppens VD Peter Jeppsson

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".