Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
STOCKHOLM

Stort intresse för hälsodag i Rinkeby

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 15.59

Idag vägdes och mättes rinkebyborna. Läkare och sjuksköterskor fann på plats på Rinkebytorget i nordvästra Stockholm och gjorde spontana hälsokontroller på alla som ville.

På torget står två vita tält – ett för kvinnor och ett för män. Inne i det ena jobbar sköterskorna med att kolla hur bra patienternas lungor fungerar, i det andra blir patienterna vägda och mätna.

– Vems finger får jag sticka, under sköterskan Carina som sitter i ett av tältet.

– Mitt, svarar Abdullah Osman som bor i Rinkeby. Han mäter blodsocker, blodtryck och gör en så kallad spirometri.

Hur var det med midjemåttet?

– Jag har lite stor mage, svarar en man som just haft måttbandet runt midjan. Jag äter ett helt lamm varje lunch, säger han och skrattar.

Personer som bor i Rinkeby har generellt sämre hälsa än andra stockholmare. Fler har hjärt- och kärlsjukdomar, fler har diabetes och fler röker. Det är därför som patientföreningarna och sjukvården har slagit upp sina tält just här.

– Bland kvinnor från invandrartäta områden så är diabetesdiagnosen så hög som 20 procent av befolkningen, säger Inge-Britt Lundin, från Storstockholms Diabetesförening.

Vad kan det bero på då?

– Arv och mathållning, och att det är lite fint att vara mullig.

Tanken är att hälsodagen ska locka fler att undersöka sig. Testerna är gratis, går snabbt att göra och resultatet får man direkt i handen. De personer som till exempel visar sig ha för högt blodtryck skickas vidare till vårdcentralen.

På det här sättet upptäcks sjukdomarna i tid – de kan lindras eller botas – vilket i sin tur innebär sparade skattemedel rent samhällsekonomiskt.

Trots att hälsan är lite sämre i områden som Rinkeby så verkade många bry sig. Folk strömmade till torget och köerna ringlade långa. Redan på förmiddagen hade flera hundra personer besökt tälten.

– Vi trodde att alla skulle komma efter bönetiden, men de var här redan innan vi öppnade så vi fick springa ned. Vi fick telefonsamtal att "kom ner, de är redan fullt", säger Nassra Ahmed.

Nassra Ahmed har kommit ändå från Angereds närsjukhus i Göteborg för att hjälpa till med hälsoundersökningarna. Hon säger att det är extra viktigt att förebygga sjukdomar just i områden med många utlandsfödda. Etniska svenskar är bättre på att kräva vård, säger hon. Vårdentralerna i förorterna är missgynnade. Resurserna är snedfördelade och det är ofta lång väntetid.

– Ibland räcker vi inte till, säger sjuksköterskan Monica Tengberg från Rinkeby vårdcentral. Vi har fått en indragning av läkare och sjusköterskor hos oss och det gör att det har blivit en viss väntetid, och det är inte bra.

Haoras Ismael, som också passade på att göra en gratis hälsokontroll på torget, håller med.

– När du ringer och är sjuk så säger de "kom om två veckor". Jag har slarvat med kontroller de senare åren, så jag är tacksam för det här. Det är jättebra!

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Hälsodagen i Rinkeby

  • Hälsodagen är ett samarbete mellan Diabetesföreningen, Hjärt- och lungsjukas förening, Rinkeby Vårdcentral, Karolinska universitetssjukhuset, Angereds närsjukhus i Göteborg och Sluta Röka Linjen.
  • Satsningen riktar sig till områden med hög andel utlandsfödda invånare.
  • Invånarna erbjuds spiometri (lungfunktionsundersökning), blodtrycksmätning, blodsockermätning och BMI-undersökning. De får dessutom information om tuberkolos, lungsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och andra smittsamma sjukdomar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".