Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sexköpare anser sig utsatt för brottsprovokation

Publicerat tisdag 8 juni 2010 kl 10.36
Malmskillnadsgatan i Stockholm.

En man som dömts för att ha försökt köpa sex av en civilklädd polis på Hamngatan i centrala Stockholm överklagar sin dom. Enligt mannen handlade det om brottsprovokation.

Mannen gick till fram till kvinnan en natt i augusti i fjol, utan att veta hon var en polis som just då arbetade i en insats mot prostitution.

Enligt domen från Stockholms tingsrätt frågade han hur mycket betalt kvinnan skulle ha, och föreslog att de skulle "umgås privat".

Tingsrätten dömde mannen, mot sitt nekade, till 40 dagsböter för försök till köp av sexuell tjänst. Han överklagade domen till hovrätten, men fick avslag.

Nu vänder han sig till Högsta domstolen för att få sitt fall prövat på nytt. Hans historia är nämligen en annan:

Enligt hans berättelse körde han taxi den aktuella kvällen och gick fram till poliskvinnan för att fråga om hon behövde åka någonstans. Han frågade om hon sålde sex, hon sa ja och var både flirtig och påstridig. Utan avsikt att köpa sex föreslog han ett belopp. Därefter greps han.

I sin överklagan skriver mannen att han aldrig hade nämnt summan, om inte polisen ljugit och sagt att hon faktiskt sålde sex.

Fallet ledde till en diskussion med åklagare och förundersökningsledare om erbjudandet skulle ses som försök till sexköp eller som brottsprovokation av polisen.

Citypolisen har tidigare sagt att kvinnliga spanare måste kunna gå på gatan utan att syftet ska ses som brottsprovokation.

Fakta: brottsprovokation.

Brottsprovokation syftar till att påverka någon att begå brott för att denne senare skall kunna lagföras för brottet.

Enligt svensk rätt är brottsprovokation aldrig tillåten. I andra länder kan det däremot förekomma, till exempel genom att polisen lockar någon att köpa narkotika och sedan griper personen i fråga för narkotikainnehav.

Bevisprovokation är däremot tillåten enligt svensk rätt. Exempel på tillåten bevisprovokation är så kallad kontrollerad leverans av narkotika, det vill säga att tull- och polismyndigheter låter en person som misstänks smuggla narkotika passera in i landet och sedan ingriper först när den misstänkte överlämnar narkotikan till en mottagare.

Gränsdragningen mellan bevisprovokation och otillåten brottsprovokation kan vara svår att dra.

Källa: Nationalencyklopedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".