Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre utlandsfödda på vallistorna

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 04.55

Allt färre personer med utländsk bakgrund kandiderar i årets valrörelse än i valet för fyra år sedan. Det visar en genomgång som Statistiska Centralbyrån gjort på uppdrag av Sveriges Radio.

Trots att de flesta partier sagt sig vilja främja fler kandidater med utländska rötter, är verkligheten på många håll den rakt motsatta.

Det här bekymrar miljöpartisten Zaida Catalán, femtenamn på partiets lista till fullmäktige i Stockholms stad.

– Det är självklart oroväckande att trenden för det här valet är att representationen av folk med utländsk bakgrund går nedåt. Det är självklart nåt man måste göra nånting åt och titta på, säger Zaida Catalán (MP).

– Miljöpartiet har ju alltid haft stort självförtroende i representationen av politiker på förtroendevalda poster som har utländsk bakgrund, och det kan ju finnas en risk i det att man slappnar av, säger Zaida Catalán (MP).

– Jag är inte säker på vad som har hänt här, det kan inte jag svara på. Det ju blivit så här och det ser vi i statistiken. Det är ju verkligen partiets ansvar att se till att göra nåt åt det till nästa val, säger Zaida Catalán (MP).

I landet som helhet sjunker den genomsnittliga andelen utlandsfödda kandidater på alla partiers kommunalvalslistor. Det framgår att SCBs sammanställning. I Stockholms stad är det i årets val bara moderaterna och vänsterpartiet som ökat antalet kandidater med utländsk härkomst.

Alla andra minskar och namnen på vallistorna till kommunalvalet i höst speglar nu alltså sammansättningen hos Stockholms befolkning i stort ännu sämre sätt än i förra valet.

De rödgröna partierna har fortfarande fler utlandsfödda bland sina kandidater än de borgerliga, men det är bara vänsterpartiet och moderaterna på den borgerliga sidan, som faktiskt ökat antalet.

I alla andra partier minskar andelen och om inte den utvecklingen bryts kan det bli ett demokratiproblem på sikt, säger miljöpartiets Zaida Catalán.

– Representation utifrån vilken bakgrund man har och förutsättningar i livet är jätteviktigt att man uppmärksammar i statistiken, så att partierna själva blir medvetna om det, säger Zaida Catalán (MP).

– Jag tror inte att något parti vill se en nedåtgående trend här, så jag tror att alla vill jobba på det, säger Zaida Catalán (MP).

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".