Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholms län

Miljoner för arbete mot droger

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 12.43

Länets kommuner får dela på 15 miljoner kronor för arbete mot droger och för insatser för barn i familjer med missbrukproblem, eller andra problem. Det är Länsstyrelsen som delar ut pengarna.

Barnens röst i familjekonflikter, barnfrid och föräldralinjen. Det är några av de projekt som får ta del av de 15 miljoner som länsstyrelsen delar ut för 2010.

Av de 15 miljonerna går drygt 9,3 miljoner till insatser riktade till barn i familjer med olika problem. Det kan handla om stöd till barn vars föräldrar har missbruksproblem eller om hjälp till barn som hamnat i svåra vårdnadstvister.

Flera av projekten har tidigare fått medel för att komma igång och nu handlar det om pengar för att fortsätta.

Det drogförebyggande arbetet i kommunerna och i stadsdelar i Stockholm får knappt sex miljoner att dela på. Också här handlar det om medel för att kunna fortsätta arbete som påbörjats tidigare.

I flera fall handlar ansökningarna om stöd för att kunna utbilda politiker och tjänstemän i ledande funktioner i kommunerna. För att det drogförebyggande arbetet ska bli framgångsrikt har det nämligen visat sig att det är viktigt att de får kunskap om vad som fungerar och vad som inte fungerar när det gäller drogförebyggande arbete i deras kommun eller stadsdel.

Det handlar också om att få långsiktighet i arbetet, att inte de drogförebyggande projekten bara ska pågå en kort tid och sedan försvinna.

Ett exempel på projekt som får stöd i år är arbete mot Khat-missbruk bland Somalier i Spånga –Tensta, i nordvästra Stockholm.

Mats Rundbladh
mats.rundbladh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".