Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Pressade bopriser i Stockholm

Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 08.16
Prisuppgången på bostäder har avtagit.

Den heta bostadsrättsmarknaden i Stockholm fortsätter att svalna. Priserna föll i både centrala Stockholm som i förorterna med en procent i maj, visar statistik från Mäklarstatistik.

I Göteborg föll bostadsrättspriserna med 2 procent i både innerstan och i förorterna. I centrala Malmö steg dock priserna med 2 procent och låg stilla i förorterna.

Lite högre priser i andra delar av landet innebar dock att bostadsrättspriserna i riket steg med 2 procent i maj.

Villapriserna i riket låg stilla. I Stockholm steg priserna med 1 procent och i Malmö med 2 procent. I Göteborg låg priserna stilla.

– Marknaden präglas just nu av ett stort utbud både när det gäller villor och bostadsrätter. Det har gjort att prisuppgången vi såg i början av året har avtagit, speciellt i storstäderna, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån, till TT.

– Men prisförändringarna är små och vi ser att det faktiskt finns köpare till det här mycket stora utbudet. Det handlar för vår del om 16 procent fler objekt ute till försäljning, jämfört med maj förra året.

Han hävdar att det stora utbudet av bostäder till viss del beror på den iskalla vintern då framför allt villamarknaden var djupfrusen.

– Vi tror inte på några stora förändringar framöver även om den första räntehöjningen rycker allt närmare. Både banker och hushåll har tagit höjd och räntehöjningen kommer liksom införandet av bolånetaket inte som en överraskning för någon, säger Lars-Erik Nykvist.

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna stigit med 3 procent och villapriserna med 2 procent i riket. Priserna på fritidshus har under de senaste tolv månaderna stigit med 5 procent.

TT

Fakta: Bopriser

  • De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna fallit med 1 procent i centrala Stockholm och stigit med 1 procent i förorterna. I centrala Göteborg har priserna fallit med 1 procent och stigit med 2 procent i förorterna. I centrala Malmö har priserna stigit med 5 procent och med 3 procent i förorterna.
  • De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna i de centrala delarna av Stockholm och Göteborg stigit med 10 procent. I centrala Malmö handlar det om ett prislyft på 16 procent.
  • Villapriserna har de senaste tre månaderna stigit med 2 procent i Stockholm och med 4 procent i Göteborg. I Malmö handlar det om en nedgång med 1 procent. De senaste tolv månaderna har villapriserna stigit med 10 procent i Stockholm och med 9 respektive 8 procent i Göteborg och Malmö.

Källa: Mäklarstatistik (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".