Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Testpaneler för funktionshindrade

Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 16.10

Funktionshindrade kan nu vara med och påverka framtidens produkter och tjänster. Genom att ingå i en testpanel kan till exempel synskadade eller rörelsehindrade testa olika produkter och tjänster och resultaten från testerna läggs in i en databas.

– Förhoppningsvis får producenter av varor och tjänster upp ögonen och får in ett tänk, att få in tillgänglighet innan man producerar varor och tjänster, säger synskadade Pia-Lena Krischél.

I en lokal på Gotlandsgatan i Stockholm sitter Pia-Lena Krischél och svarar på frågor i en dator.

Rösten som hon kallar Ingmar tar henne igenom programmet som ska ligga till grund för hennes medverkan i olika testgrupper som företagen i framtiden ska kunna anlita mot betalning. I framtiden kan företagen få veta hur produkterna ska se ut för att fungera för alla människor och intresset finns

Skulle det räcka om företagen bara blundade och försökte föreställa sig problemen?

– Nej det fungerar inte. För det handlar om varseblivning, om att man använder alla sinnen, hur man uppfattar omvärlden. Det är därför vi är experter, som själva har erfarenhet utav funktionsnedsättningar eller diagnoser är med, säger synskadade Pia-Lena Krischél.

Det är kunskapscentret Unicum som driver projketet med brukarpaneler och närmare bestämt Lena Lorentzen som också är professor i Industriell design på Mitthögskolan.

– Jag tror att det finns ett jättestor intresse i och med äldreboomen, för det är den som drar den här frågan. Personer över 55 år har 60 procent av köpkraften i Sverige och Europa. Så det är en intressant grupp för företagen, men man vet inte hur man gör och hur man når dom och det är här vi försöker hjälpa till, säger Lena Lorentzen, professor i Índustriell design på Mitthögskolan.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".